Redaktionens favoriter v.45

Sonic Youth. Foto: Pauline Benthede/Rockfoto

Det är fredag och som vanligt inleder vi helgen på bästa sätt genom att tipsa om musikaliska guldkorn från den senaste tiden.

Sonic Youth – Live in Dallas 2006 & Live in Austin 1995 (liveskivor)

Att minst en av HYMNs redaktionsmedlemmar tycker att Sonic Youth var världens bästa band är ingen hemlighet och det är därför med stor glädje vi kan meddela att bandet, som splittrades 2011, nu är aktuella med två sprillans nya liveskivor. Live in Dallas 2006 och Live in Austin 1995. Alla intäkter går till arbetet för kvinnors rätt till fri abort i delstaten i vilken de båda liveinspelningarna är gjorda – vi pratar alltså om Texas. Sonic Youth har också lanserat ny merch som säljs till förmån för detta.

Camp Cope – ”Blue” (låt)

Det har varit tyst om Melbourne-trion Camp Cope under ett par år, men nu är de tillbaka med singeln ”Blue” och nästa år kommer ett nytt album. ”Blue” visar upp en mjukare och melodisk sida av bandet och lovar mycket gott inför vad som komma skall.

Jenny Hval – ”Jupiter” (video)

Norska Jenny Hval har signat med klassiska 4AD och släppte i veckan otroliga singeln ”Jupiter” ihop med tillhörande video, i regi av Zia Anger. Bara videon är ett konstverk i sig som höjs av att låten är något alldeles extra!

Bill Callahan & Bonnie ”Prince” Billy feat. Hamerkop – ”Kidnapped By Neptune” (video)

Bill Callahan & Bonnie ”Prince” Billy har sedan förra året gett ut coverlåtar med tvisten att en musikervän har fått sätta sin egen prägel. All korrespondens har skett över nätet. 19 av dessa släpps som en regelrätt skiva nästa månad. Nu är de tillbaka med en version av Scout Nibletts ”Kidnapped By Neptune” och denna låt har bearbetats av Hamerkop.

Nilüfer Yanya – ”stabilise” (låt)

Brittiska Nilüfer Yanya har släppt en uppsjö av grymma singlar och album sedan 2016 och dansanta singeln ”stabalise” är inget undantag. Kommande albumet PAINLESS har stora möjligheter att bli en av 2022 års bästa skivor.