Fabian Kallerdahl, Ossian Ward, Albin Lindgård – Live at Unity vol. 2

Fabian Kallerdahl känner sig hemma hos Unity Jazz. Han premiärspelade när klubben slog upp portarna för första gången vintern 2015 och har sedan dess spelat otaliga gånger där. 

Två av dessa tillfällen finns nu dokumenterat på skiva. Live at Unity vol. 1, 2021, spelades in då Corona-restriktionerna lättades något och livespelningar för en begränsad publik tilläts. En kväll där trion Kallerdahl, Lindgård och Ward på sitt sedvanligt avspända sätt knyter ihop egna kompositioner med tolkningar av Sonny Rollins ”Tenor Madness” och Neil Youngs ”Only Love Can Break Your Heart” utan att det låter tillkämpat.

”Vol. 1” var riktigt lyckad då den fångade intensiteten och den fina atmosfär som råder på Unity. ”Vol. 2” är minst lika bra och bjuder på mer spelglädje, mer av Kallerdahls vackra och lödiga pianospel och mer av spännande låtkrockar. Som när de låter den odödliga ”Visa från Utanmyra” följas av en jazzig version av Bruce Hornsbys 80-talsdänga ”The Way It Is”.

Den samspelta trion hittar inspiration i Cole Porters klassiker ”Everything I Love” och gör en finstämd tolkning av Carla Bleys ”Ida Lupino”. Intensiteten ökar i ”Midnight Voyage” där crescendo nås när Kallerdahls bluesiga spel bryter in efter ett solo från Albin Lindgård. Publiken är med på noterna och brister ut i applåder och ett unisont ”Oh yeah”! Att stämningen är god i lokalen hörs även i introt till Keith Jarretts ”Memories Of Tomorrow” där Albin Lindgårds gungande basgångar river ner en bricka med glas. Mer sånt hoppas vi på när albumet firas med en spelning, givetvis på Unity Jazz (11 maj).

[Hoob Records, 10 maj]

7