Månadens PS: mars

Camp Cope

Mars är snart till ända, och som vanligt vid månadsskiften är det dags att snabbrecensera ett gäng plattor som släppts under den senaste månaden.

Camp Cope – Running with the Hurricane

INDIEROCK Melbourne-trion Camp Cope tar ett steg bort från punken och ett steg närmre folkpoppen på nya albumet – vilket i sin tur ger mer utrymme för sångerskan Georgia Maqs helt otroliga röst, med vilken hon sjunger med en sån intimitet och övertygelse att hälften kunde vara nog. 9/10

Charli XCX – Crash

POP Hyperpopens drottning är tillbaka! Crash är snyggt producerad, modern, kommersiell popmusik som lånar idéer från fyra olika decenniers poptraditioner och rymmer gästspel från tre samtida jämlikar: Caroline Polachek, Christine and the Queens och Rina Sawayama. 7/10

Band of Horses – Things Are Great

INDIEROCK Året är 2022 men det här är ljudet av Band of Horses anno 2006. Efter ett par mediokra album har Ben Bridwell och c/o lyckats med att återskapa det vi älskade med det här bandet för 15 år sedan. Och även om Things Are Great kanske inte bjuder på någon ny ”The Funeral” så är det ett gäng överraskande starka spår med på skivan – som precis som debuten – för tankarna till ett musikaliskt universum någonstans mellan My Morning Jacket och Built to Spill. 7/10

The Weather Station – How Is It That I Should Look At The Stars

FOLK På förra årets album Ignorance visade The Weather Station, eller Tamara Lindeman som hon egentligen heter, prov på snyggt arrade och lyxigt förpackade låtar med alla möjliga instrumentinslag. På nya skivan är soundet väldigt annorlunda. Med minimalistiska låtar, nästan enbart framförda på piano, låter hon istället sången och ett mer intimt berättande stå i centrum. Vackert så det förslår, men också lite sövande stundtals. 6/10

Oso Oso – Sore Thumb

LO-FI-ROCK Long Island-baserade Oso Osos överraskningsskiva är gjord av frontfiguren Jade Lilitri och hans kusin Tavish Maloney. Tyvärr gick Maloney bort nyligen, vid bara 24 års ålder, men Lilitri bestämde sig för att ge ut deras inspelade demos precis som de var. Resultatet är som mumma för oss lo-fi-älskare. Inte lika bra som föregångaren basking in the glow men nästan. 8/10

Jenny Hval – Classic Objects

ARTPOP Norska Jenny Hvals percussion-drivna konstpop fortsätter att imponera, hon sjunger ljuvligt och rytmerna är hypnotiserande. Som vanligt märks det också tydligt på texterna att Hval är publicerad romanförfattare. En något poppigare skiva än tidigare alster. 7/10

Rue Oberkampf – Liebe

ELECTRO Med sin helt egna hybrid av EBM, modern dansmusik och tyskt vemod är flerspråkiga Rue Oberkampf något av det, för tillfället, mest intressanta i den pågående minimal wave revival-vågen. Det förändrade världsläget gav, tragiskt nog, första singeln ”Hope and Fear” en helt ny betydelse. 8/10

Men Without Hats – Again, Part 2

SYNTHPOP Kanadensiska new wave-akten Men Without Hats är för evigt inskriven i historieböckerna som ett one-hit-wonder med 80-talsdängan ”The Safety Dance”. Musikaliskt har inte mycket förändrats sedan dess när de återvänder med ”Again, Part 2”, första nya albumet på tio år. Stundtals, som i ”All Into Stars”, är det här fullkomligt briljant kommersiell synthpop. 6/10

Dolly Parton – Run, Rose, Run,

COUNTRY Countrymusikens drottning visar inga tecken på att dra ned på tempot. Nyligen släpptes albumet Run, Rose, Run egentligen ämnat som ett soundtrack till boken med samma namn, vilken Dolly Parton hunnit med att skriva mellan inspelningarna. Utan att ha läst boken går det dock att konstatera att skivan står alldeles utmärkt på egna ben. Parton har rösten, utstrålningen och pennan i behåll. Det är country, förstås, men det bjuds även på både gospel och bluegrass. Put on my jeans, my favorite shirt, pull up my boots and hit the dirt, jo jag tackar jag, nu snackar vi. 7/10

Aldous Harding – Warm Chris

INDIE Nya Zeeländska Aldous Harding är aktuell för årets upplaga av Way Out West och om det finns någon form av rättvisa så kommer denna spelning att bli en av de mest uppmärksammade. 32-åringens fjärde skiva Warm Chris är nämligen ett riktigt bra album, kantad av charmiga melodier, där Aldous får de enklaste arrangemangen att kännas fräscha och intressanta. 8/10

Tjim – Late Night Activities

INDIE Duon Tjim är aktuella med sitt debutalbum Late Night Activities och detta är ett album som blandar stökig garage med stillsamma Jonathan Richman-utflykter. Musiken är inspelad på enklaste vis, men detta faktum hindrar inte låtarna från att utvecklas till fullfjädrade indiepop-stänkare. Samtliga låtar osar av naiv och blåögd nyfikenhet, vilket gör det omöjligt att värja sig mot låtar som ”Sally Burger” eller ”Out the Door”. 8/10