5 låtar: VEX

Foto: David Möller

Idag släpper VEX sitt tredje album New Sick Music, en lika medryckande dansant och energiskt catchig som punkigt bångstyrig och härligt skruvad skapelse. I samband med albumsläppet gästar Tobias Kastberg, mannen bakom projektet, vårt format 5 låtar.

Tobias startade sitt elektroniska projekt VEX under 2019 och har själv beskrivit musiken som ”dance punk bonanza”. På skiva är det Tobias soloprojekt men på scenen får han även sällskap av Frida Ekerlund och gitarristen Sasha Reiss. Trion, som enkelt känns igen på den konsekvent knallgula estetiken, har hyllats för sina högenergiska liveshower och åker snart ut på Europaturné. Vi bad Tobias lista fem låtar som har inspirerat honom på olika sätt.

En låt som inspirerade mig att själv börja göra musik:

Nirvana – ”Oh The Guilt”. Svensk punk var det som en gång i tiden fick mig och mina kompisar att starta vårt allra första band De Taggiga Buskarna. Här skulle kanske Strebers ”Den gula låten” passa utmärkt. Men egentligen var det Nirvana som på riktigt fick mig att känna en äkthet med ett sound jag verkligen gick igång på. De var coola för att de inte försökte spela coola. Det finns såklart inte en låt som kan representera allt detta men jag väljer den låt som även inspirerade namnet på mitt förra band…

En låt som inspirerade mig att starta VEX:

Pete Shelley – ”Telephone Operator”. Innan VEX tyckte jag det kändes läskigt att ta steget till att börja sjunga leadsång på melodiösa poplåtar. Jag hämtar inspiration från frontfigurer som är karismatiska snarare än tekniskt skickliga sångare. Det hjälper mig att komma ihåg vad jag tycker är kul och vad jag själv tycker att jag gör bra. Pete Shelleys ”Telephone Operator” får representera detta. Han gick sin egen väg!

En låt som har inspirerat nya VEX-albumet:

Lipps Inc. – ”Funkytown”. Nya skivan är stilmässigt väldigt varierad. Den spretar mycket men bra melodihookar finns det jävlar i det i varenda låt! ”Funkytown” med Lipps Inc. är en klassiker som har inspirerat i alla fall två låtar på skivan.

En låt som alla i livebandet VEX gillar:

Eurythmics – ”There Must Be an Angel (Playing with My Heart)”. I slutet av maj åker vi ut på Europaturné. Ett band, och framför allt en viss låt, har blivit vår turnélåt. Den som är vår. Den ger oss den goa, pirriga känslan av förväntan och glädje av att vara på väg. Feelgood!

En gul låt:

Pisse – ”Work Life Balance”. I Wermelskirchen fick vi äran att spela förband till Pisse, ett band som vi tycker är väldigt bra och som har blivit stora i punkscenen hemma i Tyskland. Det var flera riktigt bra band som var med och spelade den kvällen men för oss blev det ett verkligt segertåg. Vi fick okej betalt men sålde merch för dubbelt så mycket. Vi gick verkligen hem där! Låten är gul därför att…

(Sista frågan är en blinkning till den eminenta podcasten Blå Måndags återkommande fråga där de ber gästen att ta med sig en blå låt – skribentens anm.)

New Sick Music släpps idag den 10 maj på HepTown Records.