Drömtydning med Jessica Pratt

Foto: Samuel Hess

Drömmar är som barn, sägs det – bara intressant för den som har dem. Likväl är det där vi hamnar, Jessica Pratt och jag. Kanske skulle jag kunna försöka dra en långsökt koppling till drömpop, till Pratts senaste skiva Quiet Signs från 2018 som lät precis som en dröm, eller hennes kommande skiva Here in The Pitch som låter som en dröm Van Dyke Parks har efter att ha somnat vid sin pool. Men sanningen är kanske att det mest av allt handlar om mig, och om en dröm jag haft som jag inte riktigt kunnat släppa.

Minns du ofta dina drömmar?

– Från och till. Framför allt när jag har mycket på gång, som nu.

Tror du att det finns någonting att utläsa ur våra drömmar? Att de kan ha någonting att säga?

– Det kan säkert finnas rester kvar i det undermedvetna som behöver leta sig ut på ett eller annat sätt. Dessutom så har de väl en funktion i att förbereda oss inför saker? Fanns det inte en studie där folk fick spela jättemycket Tetris, och sen på nätterna så drömde de om Tetris, vilket då skulle ha gjort att de presterade bättre.

Det låter som att du har en ganska vetenskaplig uppfattning om drömmar? Inte så mycket mysticism eller symbolik.

– Jag har ett cyniskt drag, en svårighet att helt hänge mig åt någon form av tro på hundra procent, så jag kanske får säga att det är lite fifty-fifty? Ibland har man ju drömmar som onekligen verkar betyda någonting. Sådana som åtminstone är mer än bara en slaggprodukt. Det måste ha någon form av vikt. Tänker jag.

”Ibland har man ju drömmar som onekligen verkar betyda någonting”

Jag hade en dröm för ett tag sedan. Kan jag testa den på dig och se vad du tänker?

– Absolut.

Bakgrunden är att jag för ett tag sedan behövde flytta från en gammal, fin sekelskifteslägenhet till en betydligt mycket fulare och gråare, så i ett skov av heminredningsmani köpte jag krukväxter för flera tusen och ställde ut i lägenheten. I drömmen går jag runt i lägenheten som nu är helt tom, bortsett från växterna. Men alla växter har börjat vissna och dö. Bladen faller av när jag rör vid dem.

– Det låter som om du tvivlade på den nya lägenheten- om den kan faktiskt kan upprätthålla någon form av liv. Växterna skulle ju kunna vara en fasad över verkligheten och omvärlden, men den fasaden skrumpnar nu ihop och försvinner.

Det är en bra tolkning. Jag funderade på om det skulle kunna vara någon latent rädsla över min eventuella oförmåga att ta hand om andra. Att jag är rädd att jag inte ska klara av det.

– Sådana drömmar har jag ofta. Jag kan stå i mitt kök och hålla i en liten djurunge, livrädd för att den närsomhelst ska dö.

Album artwork

Freud blev väl lite missförstådd när han sa att det finns symboliska element i drömmar. Han menade ju inte att det finns symboler som i sig betyder någonting eftersom de är magiska eller ”andliga”, utan att metaforer och symboler vi använder i språket och kulturen spiller över i våra drömmar. Hus till exempel, menade han, symboliserar människokroppen eftersom vi så ofta pratar om huset som en kropp. ”Köket är husets hjärta”, ”ögonen är fönster till själen”, etc.

– Problemet med Freud är att han hela tiden försöker skapa något normativt. Det kan säkert stämma med symbolerna- för vissa. Men det går inte att skapa någon enhetlig struktur för det.

– Men det är en fin bild, att huset skulle vara en symbol för kroppen.

Kan du hitta spår av symbolik i dina drömmar?

– Det händer oftast när jag haft en tät dröm. Ofta kan det vara så att jag får någon sorts uppenbarelse, någonting avslöjas, och precis efter det så vaknar jag. Jag kanske pratar med en person och den säger någonting väldigt laddat och så PANG, så vaknar jag. Ibland kan det som sagts nästan eka i mig när jag vaknar. 

”Det undermedvetna kan ibland pyssla med någon sorts symbolik eller djupsinnighet som är rätt lustig”

Kan du göra någonting med dina drömmar? Jag minns att jag hade en dröm där jag skrev ett filmmanus och tänkte att ”det här, det kommer förändra hur vi ser på skräckfilm för alltid”. När jag vaknade var det enda jag hade frasen ”det måste finnas yx-man”.

– Jag drömmer ofta fram melodier och låttitlar. Det känns ju alltid väldigt laddat och djupsinnigt i drömmen. Sen när man vaknar så är det mesta skräp. Men ibland så tycker jag att det ändå kan finnas någonting, även om det sällan är det man väntar sig. Det undermedvetna kan ibland pyssla med någon sorts symbolik eller djupsinnighet som är rätt lustig, lite klurig. Det är alltid fint att bli överraskad av sitt eget huvud, så att säga.

 Drömmer du melodier?

– Hela tiden. Men de är aldrig någonting att ha. Man får väl tyvärr ingenting gratis. 

Idag släpps sista singeln, ”The Last Year”, inför albumreleasen på fredag: