Popsång i min mun, vol. 3: ”Ayer” av Los Santos Dumont (1999)

Foto: Mariana Soledad

Santiago har haft sitt Lollapalooza, det är nog elfte i ordningen. Concepción har precis haft sitt Rock en Conce (REC). Nu är det april. April betyder att hösten är på väg här nere i syd. Vissa dagar, som igår, faller regnet mjukt. Som för att påminna om att luften innehåller syremolekyler.

Under REC gjorde Los Santos Dumont sin comeback inför en hemmapublik. Nittiotalsbandet som sjöng ömsom på spanska, ömsom på engelska. Alltid inspirerade av det enkla och nyfikna från sextiotalet. Alltid i närheten av brittiska band som Stone Roses och The Charlatans. Ett band av sin tid.

Den helt underbara radioplågan “Ayer” (igår) är ändå ett undantag. Los Santos Dumont var aldrig något band med tusen hits. Men här, på ett av bandets sista singlar, finns en alldeles speciell känsla. Känslan av att regnet har återvänt, med livsluft och en framtidstro på att det snart ska bli lika bra som förut. En oundviklig popsång.

“Puedes respirar
Por fin a vuelto a llover
Y no estoy muerto.
Tal vez no te das cuenta
Que hoy casi todo fue
Como un regalo
De otro tiempo mejor”

Att bandet låter brittiskt är inte konstigt, nästan en självklarhet, för den som växt upp i kuststaden Concepción. Eller Conce som staden brukar kallas. Staden är präglad av kvarter med tegelarkitektur från Manchester, av regnet och vinden från Stilla havet.

Bandmedlemmen och producenten Mauricio Melo berättade för en tid sedan om hur det var att växa upp i staden, där mellancheferna i fabriken, där mamman jobbade, kunde heta Gibson och Watson Smith. Hur regnet gjorde att många stängde in sig på sitt rum med en gitarr, och tog ut ackorden i musiken från andra sidan Atlanten.

Melo och hans vänner växte upp under ett åttiotal när studenterna samlades runt insmugglade kassetter från England och Europa. När de startade gruppen Los Santos Dumont var demokratin tillbaka och allt var möjligen möjligt.

Concepción är en musikstad i världsklass. Härifrån kommer ständigt nya flöden av artister, och stora band som Los Tres och Los Bunkers har gjort staden känd över hela den spansktalande världen.