Saigon & Fredro – The Jordan Era

I en tid där trap beats tagit över stor del av hiphopen är det en otroligt fräsch vind som kommer med The Jordan Era av Saigon & Fredro. Trap beats växte fram under 90-talets senare hälft och kännetecknas av oregelbunden high hat på hög volym, stråkar och synthar. I mina öron är det näst intill olyssningsbar musik där ett tilltagande antal artister, låt efter låt, hellre berättar hur bra de är och hur de krossar sitt motstånd, än ger lyssnaren något med substans.

Trap kom efter hiphopens gyllene era (ca 1987-1994: årtalen varierar, men ungefär då) då boom bop var den dominanta stilen. Här gällde få instrument som tryckte en enkel våg av rythm – där var det en tydlig bas- och trumgång.

Så klart är man präglad av sin egen period, jag började lyssna på hiphop cirka 1987 och slutade med de nya artisterna runt 1994. Då helt ovetande om de båda nämnda musikstilarna. Men nu, med facit i hand, är det tydligt, vilket gör det väldigt intressant.

The Jordan Era är inte bara en tydlig tribute till den gyllene eran med boom bap, omslaget har också en stor grafittimålning och skivan innehåller mycket scratching. Två av den tidiga hiphopens attribut. Men det som jag först la märke till var de många gästrapparna där flera härstammar från den gyllene eran: Grand Puba & Sadat X från gruppen Brand Nubian, F`Grandmaster Caz, Kool G Rap men inte minst en av hiphopens största under 1980-talet: Big Daddy Kane.

Samtliga låtar på skivan har ett härligt retro-groove och det verkligen flödar rap. Inte massa R&B-influerad trap beat, utan 100% boom bop rap! Fantastiskt. Och för den svenska publiken kommer en enastående bonuslåt: ”Sveriges regenter” med gästande av bl.a. Petter och Timbuktu. Skitroligt för oss i fagra nord. Vore intressant och veta om andra länder har motsvarande bonuslåt på sina respektive utgåvor. Kan tänka mig att Frankrike och England i så fall kan ha riktigt bra artister.

The Jordan Era är, enligt mig, helt klart en av de bästa rapskivorna som släppts på mycket länge!

[Payday Records, Inc, 3 maj]

8