SPELLISTA: Hymnwave 2023

Kanga - Foto: Michael Mendoza

Vi fortsätter med sammanfattningarna av musikåret 2023. Anton Lindskog presenterar idag sin årliga spellista Hymnwave med höjdpunkter från subgenrer som ryms under de gigantiska paraplybegreppen synth, goth och electro.

Gränserna mellan olika subgenrer blir allt vagare. Artister som Sierra visar, med sin helt egna korsning av synth- och darkwave, EBM och modern dansmusik, att vägen framåt är ytterligare fragmentering.

Glädjande nog är det främst yngre kvinnliga artister som för utvecklingen framåt numera i dessa, traditionellt så mansdominerade genrer. Kanga och Zanias stod för två av mina favoritsläpp i år. Båda för den alternativa elektroniska popmusiken vidare, om än i helt olika riktningar.

Bland åldermännen fick vi starka släpp med OMD, IAMX och Lead Into Gold. På hemmaplan imponerade bland andra Abu Nein, Agent Side Grinder, The Mobile Homes och inte minst fullängdsdebutanterna i aux animaux och Atemlos. Och på andra sidan sundet gjorde Köpenhamnsbaserade St. Digue ett underbart kaos med subgenrerna på Toxic Kiss.

Annat som gjort starkt intryck på mig under året är bland annat Bestial Mouths grandiosa gravewave, Kris Bahas cyberpunknostalgi, Randolph & Mortimers återuppfunna Sheffield-sound och Lana del Rabies industriella primalskriksterapi.

Lyssna på allt och mycket mer i årets playlist: