Hallå där… SJÖBLOM!

Idag släpper SJÖBLOM sin nya ep A Victory of Love. HYMNs Anton Lindskog har gjort en kort intervju med Johan Sjöblom, mannen bakom projektet, som vi annars känner igen som en av två frontfigurer i postpunkfenomenet The Exploding Boy.

Titelspåret ”A Victory of Love” är en postpunkig tolkning av öppningsspåret från Alphavilles synthpopklassisker Forever Young från 1984. Utöver Alphaville-covern rymmer ep:n en tidigare osläppt låt och remixar av spår från SJÖBLOMs debutplatta 6, signerade electro- och darkwavestorheter som Vive La Fête, Ash Code och Luc Stargazer.

Du har tolkat ”A Victory of Love” från Alphavilles Forever Young, vilken du tidigare har nämnt som din favoritskiva. Varför tror du att den skivan fick så stort genomslag? Och hur står den sig idag?

– Bra låtar, fina melodier och bra sång kommer man ofta långt med. Det är avskalat elektroniskt men har ändå en varm känsla som gör att man tar det till sig. Jag tycker mycket av det jag lyssnade på från den tiden fortfarande står sig, som tidiga Erasure, Depeche Mode och Eurythmics. Så det kanske blir fler covers framöver.

”När det gäller remixarna ville jag att banden skulle göra helt egna versioner av mina låtar”

När och hur blev de övriga låtarna på nya SJÖBLÖM-ep:n till?

– ”Seconds” var en av låtarna som inte hann komma med på debutplattan, men jag gillar den och tycker det är en perfekt baksida till A Victory of Love. När det gäller remixarna ville jag att banden skulle göra helt egna versioner av mina låtar. De är snarare egna tolkningar än remixar. Jag tycker resultatet blev mycket bra.

Vad avgör om du tar med en låt till The Exploding Boy eller behåller den hos SJÖBLOM?

– Jag vet faktiskt inte riktigt. ”Oh My Heart”, min mest spelade låt med SJÖBLOM ratades två gånger när vi lyssnade igenom låtar inför ett albumsläpp med The Exploding Boy så det känns som att den hamnade helt rätt. Jag tror The Exploding Boy ska ha lite skramliga låtar, men med SJÖBLOM ska de vara mer lugna och trevliga… Äsch, jag vet inte!

The Exploding Boy turnerar i höst för att fira 10-årsjubileumet av sin genombrottsplatta Afterglow. Den 25 oktober spelar de i Stockholm tillsammans med Henric de la Cour, Katharina Nuttall, A Projection och Dödens Lammungar.