Hallå där… Kaleevi!

A27A3233

Daniel Kaleebi är i Malmös hiphopkretsar mest känd som DT – men 2017 gjorde han comeback på svenska under namnet Kaleevi. Låten ”Från Malmö” har spelats flitigt på lokalradion, och idag är det dags för ett nytt singelsläpp. Hög tid att kolla läget med Daniel!

Hur kommer det sig att du bytte artistnamn?

– Först och främst kände jag att jag var tvungen att byta för att det var svårt för folk att hitta mig när de sökte på internet efter DT. Om det inte var ett IT-företag de kom till så var det skumma porrsidor. Sen ville jag ha ett namn som var mer än bara initialer, så jag valde mitt efternamn, fast jag stavar fel. Jag heter Kaleebi men på mitt språk (lusoga) uttalas B som V. Jag rent ut sagt tvingar folk att uttala mitt namn rätt genom att stava fel.

Vilka är fördelarna med att rappa på svenska jämfört med engelska?

– Fördelarna är väl att fler förstår vad jag säger? Brukar stöta på gamla fans som påpekar det hela tiden: ”Vi älskade dina engelska grejer men det var svårt att hänga med i allt du säger, speciellt när du rappade snabbt”. Känns som att man får bättre publikkontakt när alla kan vara med på allt man säger. Jag har själv engelska som ett av mina två modersmål – så det språket kom lättare för mig när jag började med musik. Jag märker verkligen skillnaden i respons på de svenska grejerna, fast att det inte skiljer sig så mycket i budskap…

”Man är alltid en liten klick som festar tillsammans, umgås eller reser”

Kan du berätta kort om låten du släpper i dag?

– Låten heter ”Gang” och jag känner att den har något för alla. En festlåt för dig och ditt gäng. Något som alla kan relatera till. Man är alltid en liten klick som festar tillsammans, umgås eller reser. Kvittar vilken bakgrund man har, vi alla har vårt gäng som alltid är med varandra och ställer upp för varandra.

– Musiken i sig skulle jag beskriva som afrobeat/hiphop. Något att lyssna på under förfesten med gänget eller när man är ute och cruisar med vänner.

Vad händer annars under 2018?

– Var ska jag börja? 2018 blir ett händelserikt år för mig. Har cirka 10 släpp inplanerade just nu, med 3-4 videor. Man kommer få höra allt från klubbmusik till mer laidback låtar under året. Har också lite gästverser på andra projekt. Kommer även släppa lite engelska saker framöver – så jag ser verkligen fram emot det här året!

Lyssna på ”Gang” nedan: