Destruction Unit – kallt och kliniskt på Inkonst

21417317323_8a1582ac27_o

Destruction Units skivor lämnar ingen oberörd. Med sin blandning av post-hardcore och noise har de gått i spetsen för en ny våg av band från underjordens USA. De har också ett budskap som går långt bortom de otydbara texterna. Med andra ord är de ett band med både tyngd och djup.

Med Inkonst nya glittriga scen och flashiga lightshow hade ett mindre etablerat band kanske känt sig obevämt och saknat tryggheten i storstadens mörka källare. Men ljudet från PA:t dränker alla andra intryck – med en volym får en att undra om inte det är Neurosis och Merzbow som spelar samtidigt, står publiken på behörigt avstånd.

Det känns som att bandet är missnöjda med att så få dykt upp – detta är ju ändå andra gången de är i Sverige. Men istället för att försöka provocera publiken gör de helt enkelt sin grej. Istället för att vara ett uppror mot etablissemanget blir framträdandet kallt och kliniskt.

Destruction Unit överkompenserar för avsaknaden på djup med tyngd. Istället för en ”deep trip” blir det ”negative feedback” för en spelning som de närvarande måste ha sett fram emot länge, efter allt man läst om bandets kaotiska framträdanden.

Musikaliskt är konserten perfekt, lika fulländad som nya albumet Negative Feedback Resistor som släpptes för ett par veckor sedan. Hårt, nyanserat och uppfinningsrikt samtidigt. De sex musikerna på scenen väver ihop låtarna till ett enda långt performance. De ger publiken inget tillfälle att applådera och säger inte ett ord. Medan sista låten tonar ut har de redan börjat packa ihop sin utrustning när folk till slut klappar. Själv hör jag inte ens ljudet av mina händer som slår mot varandra längre. Det säger nog mer om spelningen än något annat.

Det känns som att konserten hade avlöpt exakt likadant för Destruction Units del oavsett om den lilla skaran stått där framför scenen eller inte. Och det gör mig besviken. Själva är de säkert också besvikna. Det är en attityd som är ohållbar när man som band får åka på turné till en annan kontinent – en ynnest som är få förunnad. Måhända får de börja om på gräsrotsnivå här i Malmö, men är det inte det som sporrar en aktivist? Kampen i samma utsträckning som målet.

Fler bilder från spelningen hittar du här.