JJULIUS på Oceanen – introvert indieshow

Foto: Daniel Andersson

Göteborgsbaserade Julius Pierstorff aka JJULIUS är en god ambassadör för DIY-genren. Musiken släpps på eget bolag, musiken kränger och skaver och ljudbilden är allt annat polerad. Julius sjunger på ett personligt sätt, balanserar på gränsen till Göteborgssoundet, men rör sig ändå i en egen sfär. Krocken blir total när huvudpersonen och kompbandet gör en postpunkig och oortodox version av Håkan Hellströms ”Känn ingen sig för mig Göteborg” – musiken är bekant, men samtidigt främmande. Den elake säger att det blir för mycket Joy Divison, men den snälla bedyrar att han bara lånar. 

Förra året släppte Julius sitt andra soloalbum döpt till Vol 2 och i jämförelse med debuten är denna mer lättillgänglig och lättlyssnad. Kvällens spelning följer denna utveckling, vilket resulterar i en publikfriande (i bästa mening) indieshow, där Julius och trummisen Clara Flygare från STANDARD. delar på sången. Sistnämnde framför ”Mening åt oss alla” med pondus och bestämdhet. Det är svårt att bli coolare. 

På sätt och vis är Julius både introvert och publikfriande på samma gång och denna mix fängslar – kontrasten skapar nerv. Och båda rollerna funkar lika bra.

Det är svårt att vara indie ända in i fingerspetsarna och det finns väl ingen anledning att hålla fast vid det lilla när giganterna hör av sig. Det är nämligen så att DFA Records – James Murphys (LCD Soundsystem) skivetikett – distribuerar Vol 2. internationellt. Med tanke på albumets kvalitéer känns kopplingen fullständigt logisk och denna livespelning förstärker JJULIUS som en av Sveriges intressanta indieartister. Även om Oceanen var långt ifrån tomt denna kväll, borde köerna ha ringlat lika långa som när Ikea i Kållered reade ut sina möbler i dagarna. Bildgoogla. Det får bli mina sista ord.