Fint gitarrsound när Sugar Candy Mountain spelade på Oceanen

Foto: Kristoffer Nilsson

Det var en ganska stilla torsdagskväll när jag promenerade utmed älven och Masthugget i riktning mot Stigbergstorget och Oceanen. Sugar Candy Mountain är en duo från Oakland, Kalifornien som spelar poppig neopsykedelia och det är lätt att sväva iväg med de vackra tonerna och Ash Reiters ljuvliga sång. Will Halsey spelar trummor, körar snyggt och emellanåt växer ljudbilderna. De har släppt fem album sedan början av 2010-talet och i fjol släpptes utmärkta Impression, men den platta jag har lyssnat mest på är 666 från 2016. 

Sugar Candy Mountain gick på scen kvart över nio och det var fyra musiker på scen. De hade med sig ytterligare en gitarrist och en basist som visade sig vara Matt Adams från The Blank Tapes som jag också gillar.

Scenen var dunkelt upplyst i turkos och musikerna skapade ett instrumentalt intro som efter drygt tre minuter övergick till fina ”Tired”. Publiken rörde sig i takt med musiken i den dunkla lokalen och det var en perfekt inramning till musiken som präglades av grymt fint gitarrsound och härliga instrumentalpartier som lyfte låtarna ytterligare ett snäpp från studioinspelningarna. Under några låtar placerades även en mini-tamburin på den ena trumpinnen, vilket var genialiskt.

Vi bjöds på en lång och härlig konsert som bara blev bättre och bättre ju längre den höll på. De fyra musikerna var verkligen generösa och spelade nästan en och en halv timme. Vi fick höra en bra mix av deras bästa låtar. ”666”, den strålande Air-covern ”Playground Love” och i slutet blev det fantastiskt med ”Windows” och en enastående version av ”Tidal Wave” som fick ett mycket längre mittparti än på platta. Vi var nog många som var tacksamma för det.

Publiken jublade och jublet inom mig ville nästan inte ta slut. Musikerna hade nog tänkt sig att konserten skulle ta slut där, men den härliga stämningen mellan bandet och publiken gjorde att det blev ett, som jag upplevde det, spontant extranummer. Härliga ”Eye On You” satte definitivt punkt för konserten.     

Jag lämnade Oceanen småspringande för att hinna med en spårvagn och jag lät orden återigen smälta in: ”You’re the piece of gold” i en av mina favoritcovers ”Playground Love”. Jag tycker att Sugar Candy Mountain ger den låten magiskt liv och tillsammans med flera av deras egna låtar, som verkligen växte väldigt vackert från scenen, blev detta en strålande torsdagskväll i regi av Woody West.

Veckan avslutas med att Sugar Candy Mountain spelar på Loppen i Christiania och det bör du absolut inte missa om du är i närheten.