The Hives på KB – ett postpandemiskt kosläpp

The Hives, KB, Malmö, 2021-10-09. Foto: Daniel Melin/Rockfoto Bildbyrå AB

Efter en evighet av pandemisk ensamhet, med ett fåtal konserter där sittande publik placerats ut med stort avstånd, känns det oerhört ovant att befinna sig i möblerade rum. Möblerna är dock inget som syns på KB denna lördagskväll. Konserten har sålt slut och lokalen är så packad med folk att en tripp till baren känns lönlös. Det går knappt att ta sig fram men stämningen är god och kvällens publik är idel leenden.

Förbandet, Göteborgspunkarna Trubbel, äntrar scen komplett med barbröstad manskör – kanske ett klokt klädval (eller brist därpå) med tanke på den höga temperaturen i lokalen. Publiken står packad framför scen, dock betydligt mer stillastående än väntat med tanke på att musiken från scen verkligen inbjuder till hopp, skutt och rörelse. Själv hoppar jag inte heller utan lägger tiden på att försöka hitta en plats i lokalen som inte skyms av tvåmetersmän. Lättare sagt än gjort.

Till sist hittar jag en plats långt bak i lokalen lagom till att The Hives kliver ut, som vanligt ironiskt propra i vita smokingjackor. Det är fullt ös från start med inledande ”Come On!” följd av ”Main Offender”. Den stillastående publiken har vaknat till liv och festen är igång.

När huvudakten är på scen visar publiken verkligen hur mycket den längtat efter att släppas ut i världen igen. Frontmannen är sitt vanliga kaxiga jag, och alla förmaningar åtlyds glatt av de nöjestörstande fansen. Alla frågor möts av högljudda svar. ”Vad heter jag?!” (HOWLIN’ PELLE!) ”Vad heter skivan?! (TYRANNOSAURUS HIVES!) ”Vad heter ni och var kommer ni ifrån?!” (KAKOFONI).

Tyrannosaurus Hives-singlarna är setlistens bästa stunder, ”Walk Idiot Walk” följd av ”Two-Timing Touch And Broken Bones” men även den nu klassiska ”Hate To Say I Told You So” som får avsluta den ordinarie speltiden innan bandet går av scen efter drygt 45 minuter.

Givetvis blir det extranummer. ”Tick Tick Boom” utgör en passande avslutning men det blir aningen långdraget när låten avbryts mitt i för att Pelle ska presentera bandet. En bandpresentation är inget konstigt i sig, men den kanske hade kunnat klaras av tidigare under kvällen istället för att avsluta spelningen (ytterligare trettio sekunder av avslutningslåten ej inräknade). 

Trots det sistnämnda har det varit en bra kväll. Framträdandet kanske inte bjuder på några större nyheter eller överraskningar men en kväll med The Hives är ändå en alldeles utmärkt miljö för ett folktätt, postpandemiskt kosläpp.