Avskalat Vånna Inget när Fyrens Ölkafé drog igång konsertsäsongen igen

Arkivbild. Foto: Til Jentzsch/Rockfoto

Det hade gått nio månader sedan den senaste konserten på Fyrens Ölkafé vid Stigbergstorget i Göteborg, men nu var det äntligen dags igen. Joy Divisions grymma ”Isolation” hördes ur högtalarna och fina Up the Punx stod för värdskapet. Solen strålade över Majorna medan den vackra fiskmåsungen flög några varv över Karl Johansgatan och tiggde mat från föräldrarna.

Malmöbaserade Vånna Inget albumdebuterade med Allvar för ungefär tio år sedan och denna kväll var Vånna Inget annonserade som duo, dvs med sångerskan Karolina Engdahl och gitarristen Tommy Tift. Senast jag såg Vånna Inget gjorde de en strålande spelning på Musikens hus i Göteborg under den fina klubbfestivalen VIVA SOUNDS 2019.

Men först ut på scen vid åttatiden var det lysande Göteborgsbandet KLASS II. Jag har följt dem i några år och under pandemin har de släppt några väldigt bra singlar som jag var nyfiken på att höra live. Ja, när vi talar om först ut på scen bör det tilläggas att Fyrens Ölkafé har skapat en ny scen på senare tid som är ungefär en meter bredare än den tidigare så KLASS II var därmed först ut någonsin på denna scen. Ett mörkt draperi hängde på väggen bakom scenen och ett behagligt rött strålkastarljus träffade snyggt nedtill. I taket hängde en lång ljusslinga och på golvet stod bord och stolar utställda med goda avstånd.

De fem musikerna bjöd oss på en fin stund, men brottades stundtals med tekniska problem. Ju längre de spelade desto bättre lät det. Spelningens höjdpunkter var snygga ”Bron”, ”Ifred” och avslutande ”Drömmar”, där den kraftiga ljudbilden var magnifik och fick oss även varsamt att få tankarna åt Sonic Youth-hållet.

Vånna Inget gick på scen vid 21-tiden, inledde med ”Eld” och det lät bra från början. Det var lite ovant att höra låtarna så här avskalat, men med Karolina Engdahls strålande sång och Tommy Tifts snygga gitarrspel på en grymt vacker Fender Telecaster fick publiken i den fullsatta konsertlokalen en härlig start på helgen. Duon spelade ungefär 50 minuter och hade valt låtar med omsorg från karriären. För min del blev ”Spotta i motvind”, ”Jag ska fly tills jag hittar hem”, ”Krockade bilar” och avslutande ”Allvar” de främsta höjdpunkterna.

Det är härligt att Fyrens Ölkafé är igång med livemusik igen och att band som Vånna Inget är kreativa och anpassar formatet till en mindre, sittande publik är väldigt tacksamt. Deras sommarturné som duo fortsätter genom Sverige, bland annat med stopp i Stockholm, Växjö, Örebro och Östersund, under juli och augusti. Det bör du inte missa.