Hallå där… SUPERNOVA 1006!

Supernova 1006 är den starkaste supernovan som någonsin dokumenterats, sexton gånger Venus i ljusstyrka. Som en bländande och pulserande stjärna känns också den ljudmassa som den ryska gruppen SUPERNOVA 1006 levererar.

Tidigare i år släppte de ett nytt album, History of Supernova 1006. Det drar om möjligt ännu mer åt industrial-hållet än tidigare. Jag kommer att tänka på Cabaret Voltaire och andra mindre kända industrial-band från 80-talet (egentligen mest svenska Kitchen and the Plastic Spoons om nu någon hört dem).

Jag är nyfiken på vad duon Andrej Juchovitj (sång/låtskrivare/gitarr) och Elizabeth ”Liza” Dolgich (synthesizers/ trummaskin) har att säga om saken. 

Andrej: – Även före förra albumet Technical Support började vi laborera med detta, särskilt i och med Blackbout-albumet. Det mottogs mycket positivt så vi bestämde oss för att röra oss mer åt industrial, utan att ändra vår huvudgenre, synthpunk. 

”Albumet är gjort som en samling demos från repetitioner eller konserter från 1979-81”

På nya plattan låter det nästan som om det är tidigt material, demos eller liknande. Är det en medveten produktion i stil med Soviet Wave-banden som försöker få sina inspelningar att låta som på gamla sovjetiska kasetter? 

Andrej: – Jag har haft liknande idéer sedan tidigare men till slut bestämde vi oss för att göra en skiva som skulle låta som från det förflutna. Albumet är gjort som en samling demos från repetitioner eller konserter från 1979-81. Det ger lyssnarna en vink om hur vi skulle låtit om vi startat under sent 70-tal. Jag tyckte det blev riktigt bra. Vi har hämtat inspiration under inspelningarna från våra favoritband Screamers, Warum Joe, Ministry, The Units, Multiple Man, Kas Produkt, Reducers och Dead Kennedys

Du sjunger bara på engelska. Är det så att ni har en större publik utanför Ryssland? 

Andrej: – Yeah. Intresset är större från utländska lyssnare än ryska. Lyrik på ryska är viktigt om du vill bli populär i Ryssland. Vi har aldrig sjungit på ryska och kommer inte göra det. Engelska språket är mycket mer njutbart att lyssna till och mer musikaliskt generellt. 

Liza: – Nu för tiden är det väldigt populärt att sjunga på tatariska, kazakiska och andra språk inom Ryssland. Det handlar mer om hur enkelt musiken kan tas emot. Vi gör bara vad vi vill utan att tänka på vad andra tycker. 

Era texter är oftast pessimistiska och mörka. Vad skulle ni säga är ert huvudbudskap? 

Andrej: – Jag är av naturen realist. Det händer en massa negativa och destruktiva saker i världen just nu. Vi vill ge vår berättelse mer realism och aggression. Jag har aldrig uppmanat till fred utan istället att folk ska kämpa för sig själva och sin framtid. 

Jag vet att förra albumet, Technical Support, var en sorts kommentar till Putins planer på att kontrollera internet-aktiviteten i Ryssland. Har ni något att göra med den nuvarande oppositions-rörelsen i Ryssland, eller något övrigt att säga om den politiska situationen i landet? 

Andrej: – Det stämmer. Regeringen kontrollera de flesta sfärer i landet och varje år blir friheten mindre och mindre. De har försökt ta kontrollen över internet i flera år. Därför blir människor allt räddare att uttrycka sina tankar öppet. Folk åker i fängelse för memes, skämt om regeringen, elaka epitet om presidenten eller religion osv. Personligen ser jag mig inte som oppositionell. Jag är övertygad om att du bara kan lita på dig själv i livet. Men många kämpar för sina rättigheter. Det är tufft men jag är säker på att folket kommer nå sitt mål. 

Vad har ni för framtidsplaner? Jag antar att turnéer inte är att tänka på för närvarande, men det vore spännande att se er i Sverige i framtiden. 

Andrej: – Vi jobbar redan med ett nytt album som ska släppas i början av 2022. Det är svårt att få visa eller resa över huvud taget just nu. Vi hade en turné på gång 2020 men den ställdes in. Det är inte så mycket pandemi-restriktioner i Ryssland för konsert-arrangemang men jag månar om våra lyssnare och vill inte utsätta dem för risker. Vi skulle gärna spela i Sverige och det fanns planer på det förra året. Men det är osäkert om det kan ske ens i år.