10 fantastiska B-sidor av Oasis

Inför morgondagens spelning med Liam Gallagher på Annexet i Stockholm har HYMNs Kristoffer Nilsson tittat tillbaka på Oasis B-side-katalog.

Oasis trollband mig under några år på 1990-talet. Deras tre första album är legendariska, men de släppte även många fina låtar som B-sidor till singlarna. Det rör sig om låtar som inte fanns på albumen, covers eller grymma liveversioner av låtar från albumen. Jag minns att det alltid var högtidsstunder när de släppte en ny singel. 

Från de två första albumen släpptes tio singlar och mellan albumen släpptes ”Whatever”-singeln precis före jul 1994. Det tredje albumet Be Here Now bjöd på ytterligare fyra singlar. 

Här kommer en lista med tio B-sidor som fortfarande är favoriter från denna tid, i kronologisk ordning. Med tanke på att Liam Gallagher spelar på ett fullsatt Annexet i Stockholm imorgon kväll så ligger fokus på låtar där han sjunger.

”Supersonic (live)” – Live Forever (1994)

”Supersonic” är Oasis debutsingel från april 1994 och denna liveversion spelades in före singeln släpptes. Den finns på bandets tredje singel från augusti samma år. ”Live Forever”-singeln var Oasis första topp 10-placering i England.

”Fade Away” – Cigarettes & Alcohol (1994)

Bandets karaktäristiska och råare sound i inledningen av karriären framstår väldigt tydligt på denna dänga från den fjärde singeln. Men vad vore denna låt egentligen utan Liams fantastiska röst?

”I Am The Walrus” – Cigarettes & Alcohol (1994)

Att Oasis var inspirerade av The Beatles och framför allt John Lennon är ingen hemlighet och denna riviga liveinspelning från Glasgow 1994 är magisk. 

”(It´s Good) to Be Free” – Whatever (1994)

Bandets femte singel släpptes aldrig på album. ”Whatever” är även en speciell singel på det sättet att grymma ”Slide Away” är med som ju även släpptes på debutalbumet Definitely Maybe. Det är sällsynt att låtar från albumen släpptes som B-sidor på singlarna. 

”Acquiesce” – Some Might Say (1995)

Detta mästerverk lyfter vilken dag som helst. Liam sjunger briljant och Noel lyfter B-temat utmärkt. ”Acquiesce” är en av Oasis bästa låtar överhuvudtaget. ”Some Might Say” var bandets första singeletta i England och första singeln från albumet (What’s the Story) Morning Glory?  

”Rockin’ Chair” – Roll With It (1995)

Här bjuds vi på ännu en grym sånginsats av Liam på denna B-sida från augusti 1995. ”Roll With It” var bandets sjunde singel.

”Round Are Way” – Wonderwall (1995)

Oasis kanske största låt, ”Wonderwall”, släpptes som singel den 30 oktober 1995. Den slog sig in på Topp-10 i både USA och England, men nådde aldrig förstaplatsen. ”Round Are Way” är en fin B-sida från denna legendariska singel.

”Underneath the Sky” – Don’t Look Back in Anger (1996)

Bandets andra listetta i England var ett faktum med denna singel. Det var för övrigt även den första A-sida där Noel sjöng. ”Underneath the Sky” växer och skapar en härlig ljudbild, främst i slutet. 

”Cum On Feel the Noize” – Don’t Look Back in Anger (1996)

Denna riviga Slade-cover avslutar singeln och Liam visar varför han är en av de stora rocksångarna. 

”My Sister Lover” – Stand By Me (1997)

Bandets andra singel från albumet Be Here Now innehåller denna pärla. Den är från september 1997 och var uppföljare till bandets tredje listetta i England ”D’you Know What I Mean?”.  ”Stand By Me” nådde andraplatsen i England medan singeln därefter, ”All Around the World”, återigen gav dem en listetta. 

Ja, det var det. Tio fina B-sidor att minnas tillbaka till och, vem vet, Liam kanske sjunger någon av dem i morgon kväll? Vi ses i vimlet.