Arv & Miljö – Svensk sommar i stilla frid

Arv & Miljö har återigen öppnat dörrarna till den drömmande världen av ambientmusik. Vackert och återhållsamt målas stora ljudlandskap upp, bryts ner och skakas om. Den svenska sommaren har många ansikten, detta är ett. En dimmig ljudutflykt som prövar fantasins gränser.

Den stilla friden som den svenska sommaren inger är för många en känsla av värme, glädje och trygghet. De gastande solstrålarna som visar vägen in i semestertider, friheten från ansvar, glädjens dagar och isande glasskulor. Porträttet av vår allas så älskade svenska sommar. Men i denna glödheta bubbla kittlar också dissonanta känslor, känslor som sakta vrider om vår tillvaro och gnider den i dysfunktion. Det finns alltid ett mörker bakom varje skratt och ett vemod i alla stämningar bara vi tittar riktigt noga. Svensk sommar i stilla frid är den svenska sommarens oharmoniska väsen.

Nog finns tydlighet i denna abstrakta tolkning av Arv & Miljös nya platta. Titelspåret ”Stabbed in the Brain” konkretiserar ambivalensen, inte bara med dess obehagliga namn utan också med långa modala dronetoner som onekligen dränerar en på livslust. Vi ska i de avseendet inte ens tala om spår två, ”Mark, sjö & luft” som öronbedövande placerar lyssnaren i en skev sinnesstämning i någon form av sumpmark med en tilltufsad hillbilly-gitarrist spelandes i fjärran.

Alla spår kommer med en egen tillvriden känsla och karaktär, och det är svårt att sätta fingret på det men Arv & Miljö har verkligen lyckats måla ett mörker som inte går att krama om. Det är ett osammanhängande drömland som pendlar mellan verklighet och fantasi, från fullkomlig ångest till sprudlande glädjefnatt, allt i en stimulerande elegans.

Det finns kanske anledning att som vanligt förekommande inom den ambienta sfären dra paralleller till de stora mästarna som Ralph Lundsten eller Brian Eno. Men det finns ingen anledning att göra sådana liknelser eller rita tidsaxlar tillbaka till Music For Airports. Detta är ett unikt album där vi bör låta musiken stå för sig själv utan att blicka mot det förgångna och förhasta oss i slutsatser.

Arv & Miljö har ett gäng CD:s, kassetter och vinyler i sin katalog som på olika sätt porträtterar vår värld med drones och ljuddimmor – och Svensk sommar i stilla frid är kanske den tätaste dimman hittills?

[Omlott, 8 oktober]

8