Hallå där… Anna Storåkers på Malmö Live!

DSCF5769-140702-Anna-S-promo

Anna Storåkers har tidigare arbetat som bokare på Mejeriet i Lund och Debaser i Malmö och det är ingen överdrift att säga att hon är en av södra Sveriges viktigaste nyckelpersonerna vad gäller livemusik. Senaste steget i karriären är nuvarande jobbet som programansvarig för musik och arrangemang på Malmös nya konserthus. Vi ställde några frågor inför Malmö Lives premiärhelg som inleds om precis en vecka.

Det måste vara lite speciellt att jobba med att starta upp en så här stor verksamhet?

– Ja, om jag sväljer ödmjukheten för en stund, så är det väl få förunnat att få vara med om att sätta öppningsprogrammet till ett konserthus med akustik och scener i världsklass. Och dessutom i mitt älskade Malmö, det kan nog inte bli så mycket bättre egentligen. När jag började på Mejeriet i Lund så fanns en lång historia i väggarna och en internpolitik som var viktig att ta hänsyn till i alla lägen – när jag startade Debaser i Malmö fanns där absolut ingenting, bara fyra väggar och fria händer. Nu kan man säga att det är en kombination av dem bägge, men i en mycket, mycket större skala.

Hur har ni tänkt när ni bokat akter till premiärhelgen?

– Även om det ska vara pampigt och unikt på Malmö Live så försöker jag vara noga med att behålla fötterna på jorden och ha en klar blick över staden och dess invånare och aktörer. Vi ska lyssna på allas röster och vara en varm och välkomnande plats – inte boka det vi själva gillar och köra över stadens befintliga musikliv – detta är det absolut viktigaste i programsättningen.

”Jag hoppas att alla hittar en plats, programpunkt, konstverk eller en ton som passar just dem”

– Utöver det jag beskriver ovan, så har vi till premiärhelgen bokat ett eklektiskt program med inslag som besitter nerv och passion, med en hög lägstanivå och en unikhet på ett eller annat sätt. Som är ganska folkligt med alltifrån bryggdans och hårdare rock till nyskrivna symfoniska verk och noisig techno. Det ska spegla vad som komma skall det närmsta året. Jag hoppas att alla hittar en plats, programpunkt, konstverk eller en ton som passar just dem. Gör man inte det så får man gärna höra av sig så ska vi se vad vi missat.

Finns det någon särskild programpunkt du vill lyfta fram?

– Jag hoppas såklart att ingen i Malmö med omnejd vill missa Angel Hazes unika spelning i konsertsalen, men jag tycker definitivt att man ska kasta ett eller flera ögon på pophoppet Teneriffa samt sjunga Amy Winehouse-låtar på Paola and the Mess Arounds specialarrangerade livekaraokeafton. Bägge de sistnämnda har fri entré. Och den som står still till brittiska Paula Temples nattliga dansset på lördagen, den bjuder jag på sommarens sista glass. Omöjligt!

Vad kan vi förvänta oss av hösten på Malmö Live?

– En massa saker som aldrig hade inträffat i Malmö om det nya konserthuset inte hade byggts. En hel helg med Annika Norlin där hon, utöver sina egna konserter, har bjudit in videokonstnärer, kontroversiella poeter och hemliga musiker. Musiker från hela världen – Mariza, Salif Keita, Diego El Cigala med flera – världsberömda i sina hemländer men som gör intima konserter här. Intressanta elektroniska kvällar med Robert Henke och Den Sorte Skole. Etablerade musiker som Bob Dylan och Ane Brun kommer lyftas ytterligare en nivå i och med akustiken och rummet som stora konsertsalen ger. Men håll i hatten – alla akter är faktiskt inte släppta än, det kommer en hel del till som jag själv är väldigt, väldigt glad för att få äntligen sätta i Malmö.

Läs mer om premiärhelgen på Malmö Live här.