Ellinor A 8e: ”Därför förtjänade Bob Dylan Nobelpriset”

Idag är det Nobeldagen och det har gått hela sju år sedan Bob Dylan fick sitt omtvistade nobelpris i litteratur. HYMN-redaktionen fick en text från Malmötjejen och åttondeklassaren Ellinor där hon argumenterar för att han förtjänade sitt pris. Som en hyllning till de broar som musiken har en förmåga att bygga väljer vi att publicera den i sin helhet nedan.

Wikimedia Commons: Alberto Cabello

Den trettonde oktober år 2016 vaknade kulturvärlden upp till ett ramaskri. Kalabalik större än ett världskrig utbröt och mänskligheten slets itu. En sida fröjdade sig i sänglakanen med glädjetårar och en annan svalde med avsmak ner sitt bittra morgonkaffe med nyheten i handen: Bob Dylan får Nobelpriset i litteratur. Underligt, eller hur? En amerikansk folkmusiker med tovigt hår och mörka glasögon, munspel i en ställning kring halsen och svarta polotröjor som mättar luften runt omkring med en arom av cigaretter och bondkaffe. Nobelpriset i litteratur. Detta extraordinära pris som endast ges till de allra bästa, flitigaste och meningsfulla författarna. Författare som Gabriel García Márquez 1982, Samuel Beckett 1969, Jean-Paul Sartre 1964 och John Steinbeck 1962. Människor blev rasande, men varför? Sju år har gått och debatten rivs upp år efter år som ett torkat sår, kulturkritiker inte kan sluta att raspa med naglarna på.

Bob Dylan är en folkkär symbol för amerikansk konst, amerikansk kultur, litteratur och musik. Han är den första musikanten som någonsin blivit tilldelad ett Nobelpris i litteratur, vilket är en tung titel att bära och man kan förvänta sig att det kommer reageras kontroversiellt på detta. Konst och i synnerhet litteratur skapas med olika medel och olika metoder. Vad som är bättre än det andra är något man individuellt får avgöra.

Nobelpriset finns till för att främja den språkliga delen av vetenskapsvärlden som man vid närmare anblick inser är en av de stora byggstenar som allt mänskligt tänkande föds ur. Alfred Nobel specificerade att ett av prisen skulle gå till den som under det gångna året ”inom litteraturen har producerat det utmärktaste i idealisk riktning”. Denna princip anser jag att Bob Dylan bygger vidare på, tveklöst. Bob Dylan utvecklar tankesätt och sprider vidare budskap på unika och utmanande vis, han är sin egen person och gör detta tydligt i hans personliga skrifter med ovanlig karaktär. Han är inspirerande, älskad av massorna och visar på musikens betydelse även i akademiska kretsar.

Några kriterier för att man ska lyckas bli nominerad till Nobelpriset i litteratur finns inte, dock är det underförstått att den nominerade skall vara aktuell, ha karaktär och spela en betydande roll i litteraturvärlden. ”Det ska vara en författare av internationell betydelse, någon som kan verka utanför sin ursprungliga omgivning och därmed ha förmåga att gå ifrån geografiska, kulturella, språkliga och temporala aspekter” säger Nobelkommittens före detta sekreterare Horace Engdahl. ”Litteratur som helt enkelt är universell och allmängiltig”. Det är Bob Dylan. Hans låtar, historier, anekdoter, prosa, biografier och visor är gjorda för alla åt alla. Det är universellt då han sjunger om kärlek, livsbeslut, resor, utforskande både emotionellt och världsligt, men även rädsla, sorg och hemlängtan. Vem som helst kan njuta av en låt från honom, man behöver inte vara högutbildad filosofiprofessor för att förstå sig på det eller vara docent inom litteraturvetenskap för att känna sig berikad av det. Jag, en obetydlig tjej på fjorton år njuter av hans verk dagligen och tycker att han är en av dem som skiner starkast på listan av litteraturprisets finalister.

Den trettonde oktober 2016 publicerades en artikel i Aftonbladet där kändisar öppet riktade kritik mot valet av Bob Dylan som finalist för årets Nobelpris i litteratur. Många av dem, och andra i allmänhet, ansåg att Bob Dylan inte gör sig förtjänt av Nobelpriset då hans litterära nivå är för låg, men detta tycker jag är en löjligt trångsynt åsikt. Den litterära nivån på verk är betydelselös, vad som är av betydelse är budskapet, hur talande det är, om det är minnesvärt och om det är slagkraftigt. Betyder verket något eller är det endast avancerat svammel? Allt Bob Dylan skrivit har en stark karaktär och en tidlös essens, och om man endast läser ur ett pretentiöst syfte tycker jag det är bättre att sitta med ordböcker och lexikon än poesi och prosa. Andra anser att en roman ska lägga grunden för finalister av litteraturpriset, men jag anser att alla olika former av litteratur kan påverka och berätta på liknande vis. Förutom en biografi har han skrivit olika sorters prosa i bokform, till exempel hans mest omtalade prosasamling: Tarantula. Bob Dylans låtar däremot är de som jag anser vara de vackraste tingen som är närvarande i mitt liv. Hans låtar målar upp historier med karaktärer, bilder, scenarion och sensmoral. Detta görs lika skickligt som om det hade förmedlats i en roman.

Bob Dylan tog aldrig emot sitt pris på plats. Den humanitära musikanten lider av lite scenskräck, ödmjukt nog. Istället var det hans artistiska beundrare Patti Smith som sjöng Dylans ”A Hard Rain’s A-Gonna Fall” framför nobelkommitten och tog emot priset. Ett tårframkallande uppträdande som ensamt förtjänar alla världens pris. I uppträdandet visar Smith på vikten av Dylans ord, det sköra, det vackra Hon visar på betydelsen och på den genomsyrande känslan, det sanna, det äkta. Den oemotståndliga känslan.

Jag tror på Bob Dylan, och på det avtryck som han lämnar efter sig i världen. Hans konst, och den skönhet han givit oss, kommer aldrig bli bortglömd. Jag kommer ihåg, och jag kommer aldrig glömma.  Han är en man lik oss alla andra men med fantastiska idéer som han delat med oss. Det ska vi vara tacksamma för. Om varken Sara Danius motiveringar i boken Om Bob Dylan, denna text eller Bob Dylan själv övertygar dig så är du ett hopplöst fall, och står likgiltigt blind inför något extraordinärt. En stor sorg, för dig. Bob Dylan förtjänar Nobelpriset i litteratur.

av Ellinor Andersson 8e