Redaktionens favoriter v.10

Girlpool

Vi maxar fredagskänslan genom att bjuda på några musiktips från veckan som gått.

Girlpool – ”123” (video)

I veckan annonserade charmiga lo-fi-duon Girlpool släppet av sin andra fullängdare – Powerplant som kommer i mitten på maj. Nya videon ”123” fungerar utmärkt som pepp inför denna skiva. Nicholas Rattigan står för regi.

Tanika Charles – ”Soul Run” (låt)

Har det varit en jordbävning i Toronto? Nej, det är bara det att Tanika Charles helt fenomenala singel ”Soul Run”, som på hemmaplan varit ute över ett år, äntligen släppts internationellt. Torontos främsta soultillgångar är inte slick och halvtrist R’n’B a la The Weeknd, utan denna grymma Aretha Franklin-inkarnation. ”Soul Run” har en refräng att dö för. Vi längtar efter mer.

Fleet Foxes – “Third of May / Ōdaigahara” (låt)

Vi är nog många som längtat efter Fleet Foxes återkomst till rampljuset och nu är tiden äntligen kommen. Det är inte den mest lättlyssnade singeln de släpper ifrån sig, över åtta minuter långa “Third of May / Ōdaigahara” är ett av deras mest experimentella alster hittills. Men det låter fantastiskt och det känns därför extra bra att en ny fullängdare är på gång. Crack Up släpps via Nonesuch i mitten på juni.

Raring – ”Barren och dimman” (låt)

Luleå/Göteborgskvartetten Raring har gått mot en större ljudbild på nya ”Barren och dimman”. Låten är hämtad från kommande EP:n Skuggorna om natten som sångaren Rasmus Winblad har beskrivit som ”stökigt men sakralt, typ som att någon sjunger full under en gudstjänst”.

Matriarkatet – ”Norrort” (låt)

Matriarkatet är just nu på turné med punklegendarerna KSMB, men vem orkar bry sig om dåtiden när nutiden stavas Matriarkatet. Aktuella singeln ”Norrort” är poppigt medryckande med punkig attityd. Punkpop helt enkelt.

Ibibio Sound Machine – Uyai (album)

Londonfödda Nigeria-ättlingen Eno Williams med stort crew följer upp tidigare släpp med helt oemotståndligt sväng. Behöver ni låttips så rekommenderas exempelvis ”Joy (Idaresit)” och ”Power of 3”, men hela plattan är värd att lyssna på. Och dansa till. En riktig fullträff.

First Aid Kit – ”You Are The Problem Here” (låt)

Systrarna Söderberg skräder inte med orden och med tanke på att våldet och övergreppen mot kvinnor fortsätter att vara ett av samtidens absolut största problem, är denna låt av största vikt (delar av intäkterna går till Women For Women International). Desperationen som hörs i låten är ett utslag av att jämställdheten går alldeles för långsamt. Musikalisk är det hårdare än tidigare och orgeln ger en uppjagad känsla. Under året kommer ett nytt album.

NOLA – ”Illusions” (låt)

Sveriges svar på Joan as Policewoman är hon, Malmöbaserade NOLA. Johanna Karlsson har imponerat på oss från dag 1 och frågan är om inte nya singeln ”Illusions” gör att vi gillar henne ännu mer. Låtens sista minuter är helt makalösa. Den 23 mars släpps albumet Moral Overflow.