PRISMA – en duo med framtiden för sig

Press

Danska duon PRISMA – bestående av Frida och Sirid Møl Kristensen – har fått mycket uppmärksamhet de senaste åren och de har bland annat besökt Way Out West och turnerat tillsammans med The ARK. Duon singeldebuterade 2020 och är nu framme vid sitt debutalbum Something To Respond To. HYMNs Daniel Andersson passade på att ställa några frågor.

Vad betyder albumtiteln?

– Albumtiteln är verkligen betydelsefull för oss. Skivan heter Something To Respond To, vilket är en perfekt titel eftersom det är exakt vad allt handlar om. Varje liten händelse i världen påverkar något annat och musik gör detsamma. Och i första låten sjunger vi ”Every living thing gives electricity, gives something to respond to”, och det är precis därför vi släpper musik. Lyssna, för att sedan svara.

Vad definierar ert sound?

– Vokala harmonier är en stor del av vårt sound. Jag skulle säga att det är vårt främsta kännetecken, allt vi gör kretsar kring våra röster. Men gitarrer och tyngre ljudlandskap är också en stor del av vårt musikaliska ljudlandskap. Vi älskar verkligen kontraster, så om rösterna är väldigt softa och luftiga vill vi gärna ha en mörkare och tyngre ljudbild som omkapslar de ljusa bitarna. Och tvärtom.

Vilka är era främsta inspirationskällor – musikaliskt och icke musikaliskt?

– Vi älskar verkligen Susanne Sundfør, Trentemøller, Fred Again, Romy, Beach House och mer filmiska artister. Vi inspireras av många olika saker. Det kan handla om filmer, serier, böcker och livet i sig. Men indiefilmer från 80- och 90-talet slår alltid lite extra hårt och skapar många idéer. Och dokumentären om Oasis gör alltid att jag vill skapa ny musik. Energin mellan de två är bara så inspirerande.

Hur skulle ni beskriva musikklimatet i Danmark 2024?

– Ny dansk musik hämtar mycket inspiration från 00-talet just nu. Många artister har gått tillbaka till musiken från vår barndom och uppväxt. Det gör vi också och det är så kul. Och så känner jag att nya artister är väldigt stöttande och att energin mellan olika artister är väldigt vänlig och positiv. Det känns inte som en tävlan.

”Det är i den ständiga rörelsen som vi hittar inspiration”

Vad karakteriserar er som duo?

– Det är alltid svårt att beskriva sitt projekt från utsidan. Men jag skulle säga att ett av våra kännetecken är harmoniserade röster, och vår vilja att utforska olika genrer. För oss är det viktigt att inte hamna i ett specifikt fack. Det är i den ständiga rörelsen som vi hittar inspiration.

Hur är det att jobba ihop som systrar? Har det alltid varit en självklarhet?

– Att jobba tillsammans som systrar är en trygghet. Jag kan inte drömma om att arbeta med detta projekt med någon annan. Vi känner varandra så bra, vi har koll på varandras tankar och idéer innan vi ens säger dem högt. Det är en väldigt ärlig arbetsmiljö och det kan vara både det bästa och sämsta i världen.

Ni gjorde en cover på tv:2s ”Alt hvad hun ville var at danse”. Ni har inga fler planer på att göra musik på danska?

– Just nu har vi inga planer på att göra mer musik på danska, men man vet aldrig. Någon dag gör vi kanske en hel skiva på danska. Just nu älskar vi att arbete med det engelska språket.

Vad händer i vår? Kommer ni tillbaka till Sverige?

– I vår kommer vi bara njuta av att vårt album äntligen är ute, vi kommer även att göra ett gäng spelningar på hemmaplan. Men i höst ska via turnera och kommer definitivt till Sverige. Det ska bli så kul.