VIDEOPREMIÄR: Spader Kung – ”Asfaltsbarnens klagan”

Foto: Johan Rönnow

Malmö-bandet Spader Kung slår an ett taggigt och postpunkigt tonläge på nya singeln ”Asfaltsbarnens klagan” och detta mörker passar bandets estetik alldeles utmärkt. Emellanåt påminner musiken om Thåströms allra mest ödesmättade produktioner och den pulserande ljudbilden ger starka Siouxsie And The Banshees-vibbar. Tidlös musik som lika gärna kunde ha spelats in 1977. Kika på videon och läs sedan intervjun

TITTA NEDAN!

Berätta om nya singeln ”Asfaltsbarnens klagan”

– ”Asfaltsbarnens klagan” var den första låten vi skrev efter att vi spelat in och släppt vår debutskiva Arvet som kom ut för nästan precis fyra år sedan. Alltså är det en låt som har hängt med länge och funnits i lite olika former. Den ”slutgiltiga” versionen är framarbetad tillsammans med, och producerad av, Henryk Lipp i studion Music-A-Matic i Göteborg. Att få jobba ihop som band tillsammans med en extern producent i en toppenstudio fylld av gamla prylar har kanske varit det bästa med hela processen. Men nu ska låten till slut ut i världen.

– Och det finns väl en poäng i att försöka bli ”klar” med saker, trots ambivalensen i att både vilja behålla något fint för sig själv samtidigt som man bara vill trycka upp sitt fina viktiga i alla andras ansikten och kräva någon slags respons på att man själv och det fina man gjort finns. 

Vad handlar texten om?

– Det kan bero lite på dagsform och vinkel, men i stora drag kan man säga att låten handlar om att bli betraktad. Kanske handlar den om att vara betraktad snett underifrån men att sällan bli sedd i ögonhöjd, och kanske handlar den också om varför det är så enkelt att tala om människor samtidigt som det tycks vara så svårt att tala med dem. 

Vilka är era främsta inspirationskällor?

– Den vänstra handens väg.

– Akilles.

– Pink Champagne/Cortex/Tant Strul/Imperiet 

– Sötisar i närområdet.

– Fulingar omkring. 

– Dummisar inuti. 

Blir det mer ny musik framöver?

– Får väl se om det eventuellt finns en möjlighet att det här kanske inte är det allra sista släppet från Spader Kung…

Vad händer i vår?

– Saker och ting samt allt och inget däremellan.