Fira internationella EBM-dagen med Sturm Café

Sturm Café spelar på Kalabalik på Tyrolen. Foto: Niklas Gustavsson/Rockfoto

Den 24 februari har utropats till internationella EBM-dagen (eftersom datumet minner om genrestorheterna Front 242). På hemmaplan hör Sturm Café bland stilens mest ihärdiga trotjänare. Nya singeln ”Des Kaiser neue Kleider” är inspirerad av samtida omvärldshändelser och släpps passande nog idag – på självaste EBM-dagen.

Jonatan Löfstedt och Gustav Jansson var bara tonåringar när de startade Sturm Café för mer än tjugo år sedan hemma i Gävle. Sedan dess har duon bland annat hunnit med att släppa tre fullängdare och turnerat i såväl Europa som Sydamerika. Med sin både tunga och melodiösa, minimalistiska stil har de karvat ut en egen nisch inom Electronic Body Music-sfären. Senare under året väntas fjärde fullängdaren Zeitgeist. HYMN ställde några frågor till Gustav och Jonathan i Sturm Café.

Vad har inspirerat er nya singel ”Des Kaisers neue Kleider”?

– Hela vårt nya kommande album är lite av en observation av omvärlden och den tid vi lever i nu. Det är därför vi har döpt albumet till Zeitgeist. Vad gäller ”Des Kaiser neue Kleider” så går refrängen fritt översatt till: ”Bomber faller från ovan, nästan allt är förstört, den härskande klassen hörde oss inte, bomber faller från ovan, nästan är förstört, kejsarens nya kläder med allt som hör till”. Man får göra en egen tolkning av det.

”Till och med Gustavs 84-åriga farmor kom och såg konserten, självklart i Sturm Café-t-shirt”

Ni är numera båda baserade i samma stad igen efter att ha levt åtskilt mellan Gävle och Lund en längre tid. Har det förändrat hur ni jobbar med Sturm Café?

– Det har verkligen snabbat på processen. Från att ha träffats kanske en vecka om året under semestern för att skapa musik så kan vi nu ibland träffas flera gånger i veckan. Det ger oss möjlighet att jobba mer och längre tid med låtarna. Alla våra tidigare album har tagits fram under väldigt komprimerade tidsramar men den här gången har vi jobbat regelbundet med låtarna under ungefär ett år under mer avslappnade förutsättningar. Man kommer nog höra att låtarna är mer välarbetade än vanligt.

Sturm Café har funnits i mer än tjugo år nu. Har ni några personliga höjdpunkter från tiden med bandet?

– Det finns många höjdpunkter genom åren men det var verkligen magiskt att ge sig ut på vägarna under 2022 efter två års pandemipaus och träffa alla fans och vänner igen. Av dessa var sannolikt vår spelning hemma i Gävle den mest magiska. Vi hade inte spelat här på femton år och det blev slutsålt, 242 biljetter sålda (vi skojar inte) och det var knökfullt. En otroligt rolig blandning av gamla vänner, arbetskollegor, fans från andra städer och musikälskare. Till och med Gustavs 84-åriga farmor kom och såg konserten, självklart i Sturm Café-t-shirt.

Sturm Café spelar på Stenladan. Foto: Niklas Gustavsson/Rockfoto

Intresset för EBM har verkligen exploderat på senare år. Vad tror ni det beror på att genren har fått en sådan revival?

– Det går lite i vågor. Vår upplevelse är att den old school EBM-scen som fanns under 00-talet – det vissa kallar för ”anhalt-EBM” – är lite sval just nu. Däremot har den något funkigare EBM som inspirerats mer av akter som Cabaret Voltaire och Portion Control (och mindre av Nitzer Ebb och DAF) fått mer plats, framför allt i Nordamerika. Även den technofierade EBM:en från Berlin håller fanan högt och det finns några intressanta hybrider där.

– Men de stora akterna som Front 242 och Nitzer Ebb verkar fortfarande omåttliga populära. Vi såg båda banden för några veckor sedan i Oberhausen (där vi spelade på förfesten) och över 3000 tyskar var på plats i den, i princip fullsatta, Turbinehalle. Det var mäktigt!

”På kommande albumet har det vi aldrig trodde kunde hända slutligen inträffat – vi kommer ha med två låtar på svenska!”

Var det självklart från början att Sturm Café skulle sjunga på tyska? Kommer vi någonsin få höra er på något annat språk?

– När vi startade bandet som femtonåringar lyssnade vi på akter som Keine Ahnung, DAF, Der Liederkranz och Berlin Express och då kändes det helt naturligt att sjunga på tyska. Speciellt eftersom Jonatan hade pluggat tyska hela högstadiet (och senare in på gymnasiet). På kommande albumet har det vi aldrig trodde kunde hända slutligen inträffat – vi kommer att ha med två låtar på svenska! Vi är extremt nyfikna på vad fansen kommer tycka.

Idag firar vi internationella EBM-dagen! Kan ni tipsa om några förbisedda EBM-guldkorn som vi borde ha koll på?

– Det vi skulle vilja tipsa om är att Liaisons Dangereuses berömda konsert från 1982 på The Hacienda i Manchester har fått en digital remaster av Statish Video, vilken nyligen lades upp på Youtube. Vi såg VHS:en som 15-åringar och blev helt tagna av konserten med dess experimentella ljudbild och sångarens Krishna Goineaus inspirerande danser. Sedan om man vill ha bra musiktips från nu och då av mer eller mindre kända akter så kolla gärna in spellistan ”Sturm Café – the music we love” på vår Spotifysida.