Stora ljudbilder och vacker ljussättning när SUUNS besökte Loppen

Arkivbild. Foto: Mattias Pettersson Rockfoto

Det har verkligen varit en motig period om man gillar att se livemusik från Nordamerika. Pandemin har gjort det väldigt mycket svårare för nordamerikanska artister att turnera i Europa så därför var det med extra stor glädje jag promenerade mot Christiania och Loppen trots att det blåste friskt när jag gick över Langebro.

Det kanadensiska neo-psykedeliabandet SUUNS släppte sitt femte album tidigare i år och Montrealtrion hade tagit sig till Europa även om det inte verkade ha gått helt smärtfritt. Den engelska delen av turnén, bland annat med två spelningar i London i slutet av oktober, ställdes in och spelningen på Loppen var den enda i Norden, om jag förstått rätt.

Loppen var precis lika fint som alltid och det var gott om folk på plats när jag kom dit vid 21-tiden.

Det var fem musiker som gick på scen vid 22:30. SUUNS möttes av sex strålkastare i varmt rött sken och de svarade med att inleda med ”Third Stream”. Det blev en strålande inledning som följdes upp med ”Witness Protection” och då hade det röda ljuset över scenen fått sällskap av ett vackert blått sken.

Sedan fortsatte det på inslagen väg, och även om fortsättningen inte följde den exakta låtordningen på senaste albumet The Witness, kretsade mycket kring det albumet. ”Go To My Head” var särskilt fin och stack ut med en mycket större ljudbild än på plattan.

Men det fanns så klart plats för äldre låtar också och bland dessa var det främst ”Instrument” och ”Translate” som utmärkte sig i slutet. Konserten avslutades med The Witness avslutningslåt ”The Trilogy” och det kändes som att cirkeln slöts i det röda skenet som allt inleddes med.

Den välbesökta konsertlokalen applåderade högljutt och musikerna kom snabbt tillbaka till scenen. Bland extranumren var det främst fina ”Armed For Peace” som berörde.

SUUNS fortsätter turnén med några spelningar i Tyskland och Frankrike. I nästa vecka spelar de under festivalen Le Guess Who? i holländska Utrecht och då ses vi så klart igen.