Hallå där… Andreas Amnell!

”Welcome to hollyweird,

To your right;

Drug dealers and addicts.

To your left;

Pedophiles and business suits.

Enjoy!”

Så lyder en textrad från singeln och titelspåret “Burn Down Hollywood” som släpps idag av bandet med samma namn. Caroline Furness tog sig ett snack med göteborgsfödde frontmannen Andreas Amnell som numera är bosatt i Los Angeles.

– Tjena Andreas! Du släpper snart första albumet med den nystartade gruppen Burn Down Hollywood. Under hur länge har du planerat ihop detta projektet? 

– Halloj! Planen på att börja spela in denna skivan, och att göra (nästan) allt själv, började komma i maj 2019. Jag var trött på att inte få ut min musikaliska kreativitet och på att leta sångare i LA.

– Jag har försökt gång på gång att sätta ihop flera olika projekt här, men musiker i LA är väldigt opålitliga, och kommer en enda chans upp med en mer “etablerad” akt så tar de den direkt och lämnar dig i vägdammet.

– Så bestämde jag mig för att det var dags för mig att göra något på egen hand, som förhoppningsvis kan leda till en bandsituation i framtiden. Jag började skriva låtar, och jag hade redan en hel del musik på lager. Så jag plockade från min riff-katalog och började försöka sjunga till det. För mig som aldrig har varit en riktig frontman var detta en ny erfarenhet och ny situation och det tog mig ur min bekvämlighetsbubbla som gitarrist och tvingade mig att hitta min egen röst. Jag utvecklas än med min sångröst, och har behövt komma ikapp så snabbt som möjligt. Men det kommer bli bättre och bättre ju mer jag gör det givetvis!

– Du kommer från Olofstorp i Göteborg, men bor numera i Los Angeles. Hur hamnade du där? 

– Så här hände det. Vi tog in en ny sångare i mitt gamla band Yardstones under slutet på 2015, men efter ett par månader började han längta hem till Nya Zeeland, och bestämde sig till slut för att ta klivet och åka hem. Det var då som jag bestämde mig för att ta upp planerna på att flytta till Los Angeles för att gå på Musician’s Institute i Hollywood. Från början var hela poängen att flytta dit för att jag skulle boka en amerikansk turné med betalda gig åt Yardstones, och isåfall skulle alla komma över hit, inklusive den nya sångaren. Men det blev inte riktigt så, eftersom det givetvis är mycket svårare än man tror att boka en betald turné i ett land man inte etablerat sig i. Så när jag väl kom till MI, gjorde jag mitt bästa för att bli en bättre gitarrist och musiker överlag!

– Burn Down Hollywood heter även albumet som släpps nästa vecka, vill du berätta lite om det? 

– Burn Down Hollywood är mitt nya projekt. Den självbetitlade skivan kommer ut den 27:e Februari 2020 på min 25:e födelsedag. På skivan har jag skrivit alla låtar, producerat, arrangerat, mixat och mastrat. Jag spelar alla gitarrer, bas, och jag sjunger både lead och bakgrundssång. Min fru Lisa Sky spelar alla keyboard, piano- och orgeldelar. På trummor hör vi min fantastiska vän Simon Möller som spelar gitarr i Göteborgs alldeles egna Ignore The Elephant

– Musiken är som sagt, både blandad med gammal och ny musik jag skrivit för att få ihop dessa låtar! Låtarna handlar om mina erfarenheter och historier i Los Angeles, den mörkare sidan av Hollywood, det mytomspunna Sunset Strip. Jag sjunger även om hopp och kärlek.

– Hur skulle du säga att dina erfarenheter av USA har påverkat din musik och dina texter?

– Jag vet inte om USA som land har påverkat musiken så mycket, men Los Angeles som stad har det verkligen. Många vet inte det, men Los Angeles är så olik någon annan stad i resten av landet, eller något annat ställe jag har varit på. Folks attityd är på en utomjordisk nivå här.

– Los Angeles är en stad dit folk kommer för glitter och glamor, för att bli känd och få stor framgång. Vad de inte vet är hur tufft det kan vara i Los Angeles, och hur lätt staden kan bryta ner dig, eller hur du kan fastna i partylivet. Jag har sett det hända. Det finns många som beger sig här ifrån efter bara ett par månader. Eller så fastnar de i festandet och blir beroende av droger

– Hur skiljer sig musikbranschen i LA från i lilla Göteborg? Är det så vare sig så glamoröst eller vidrigt som man kan föreställa sig? 

– Om du har framgång i Los Angeles, så blir ditt liv extremt glamoröst på en helt annan nivå än hemma i Sverige tror jag. Jag har sett hur husen i Hollywood Hills och Beverly Hills ser ut. Det är vackert. Men så vidare du inte är mångmiljonär kan du se dig om i stjärnorna efter det. Branschen är vidrig som fan, den är mer baserad på utseende än talang.  

– Vad kan vi vänta oss från dig i fortsättningen? Kommer du hem och spelar något i Sverige? 

– Eftersom jag har mycket kontakter i Sverige finns det definitivt planer på att komma hem och spela. Jag måste bara få rätt erbjudande från rätt folk.