Aldous Harding – Designer

Aldous Hardings tredje album Designer är en resa som börjar i extas och slutar i förundran, däremellan konfunderande besvikelse.

Med albumets första singel, ”The Barrel”, satte Nya Zeeländskan ribban högt. Hennes tidigare återhållsamma och avskalade musik förhöjdes här till de högsta av skyar genom små effektiva medel. En försynt tempoökning, pratsjungande stämmor och ett fenomenalt gitarrstick. Med ”The Barrel” har vi att göra med en av de där sångerna som hamnar högst upp på årslistorna, en låt som kommer att toppa hennes sidor på streamingtjänster ett tag framöver.

Några veckor efter att singelsläppet tillgängliggjordes det fullständiga albumet varpå mina Aldous-aktier störtdök. Jag slogs av hur mediokert och tråkigt albumet var i förhållande till sin ledarsingel. Alla de andra låtarna föll helt enkelt alldeles för långt från det ståtliga ”Barrel”-trädet. Jag upplevde att Aldous, eller Hannah som hon egentligen heter, allt för ofta tappade fästet när hon balanserade på den tunna gränsen mellan vackert och gnälligt. Jag kände mig berövad.

En skiva som ska recenseras måste dock lyssnas igenom ett flertal gånger, och tur är väl det. Med tiden började bitarna falla på plats och sångerna började krypa ur sitt sömniga skinn. För varje lyssning växte sig alster som ”Treasure” och ”Weight of the Planets” till att bli udda favoriter att beundra och älska. Det jag först misstagit för trist och osäkerhet var i själva verket pondus från en artist som bemästrar sin konst fullt ut.

Tyvärr hittar inte alla låtar ut ur sitt skal. Både ”Damn” och ”Pilot” känns tomma, som om någonting saknas. Det avklädda och nakna stjälper endast i detta avseende, utan att för den sakens skull förstöra helheten.

Oavsett dippar erbjuder Designer i det stora hela uppfriskande finurligheter och kreativt spännande ingångar som ständigt lyfter. Textraderna är allt som oftast underbart diffusa och genomgående märkliga, de får en att fundera och häpnas. Hardings tidlösa låtskatt kommer att växa för varje ton.

Om du precis som jag inte förstår någonting vid första kontakten med Designer ber jag dig att fortsätta lyssna. Designer behöver tid. Ge den det.

[4AD, 26 april]

7