SZA – Ctrl

Det har varit många turer kring SZA’s debutalbum de senaste månaderna. Albumet har skjutits upp vid ett flertal tillfällen och SZA har själv twittrat ut sin frustration över förseningen med orden ”I actually quit”, följt av en känga riktad mot skivbolaget Top Dawg Entertainment. Efter tre års väntan sedan senaste hyllade släppet Z är ett av 2017 års mer efterlängtade album äntligen här.

Albumet, som från början var titulerat A och tänkt som den tredje delen i en trilogi av självtitulerade släpp följt av 2013 års S och 2014 års Z, blev i stället ett debutalbum vid namn Ctrl. Albumet inleds med låten ”Supermodel”, där SZA över en ensam gitarr berättar om hur hon låg med sin ex-pojkväns kompis efter att han lämnat henne på Alla hjärtans dag. Låten sätter riktningen för Ctrl: borta är den mjuka och luftiga sången från Z och i stället har SZA gett plats åt en starkare röst. I låten sjunger hon “I get so lonely I forget my worth/I’m so ashamed of myself I think I need therapy/I’m sorry I’m not more attractive/I’m sorry I’m not more ladylike/I’m sorry I don’t shave my legs at night” och uppvisar ett nytt och ärligt låtskrivande som skiljer sig från hennes tidigare släpp.

Ärligheten och osäkerheten på sig själv går som en röd tråd genom hela albumet. På en av albumets bästa låtar ”The Weekend” sjunger SZA om att dela en pojkvän med en annan kvinna. Vid en första lyssning kan en få intrycket att det rör sig om ett förhållande där mannen har getts stor makt. I en intervju har hon dock sagt om låten “It’s like taking the power back. Women are supposed to cry and feel weird like, ‘Oh my god, I have no n***a. He’s not my man. It doesn’t matter.” Då förstår en att för SZA har förhållandet inget att göra med skam, utan låten har i stället ett budskap om kvinnlig frigörelse och självständighet.

SZA gästas på albumet av Top Dawg Entertainment-kollegorna Kendrick Lamar (”Doves In The Wind”) och Isaiah Rashad (”Pretty Little Birds”), och på bitterljuva ”Love Galore” gästar Travis Scott. I låten sjunger SZA om att sakna ett ex och att sätta sig själv först efter ett dåligt förhållande. Trots stora gästande artister är det dock alltid SZA som hamnar i centrum och skiner allra starkast.

Ctrl tänjer SZA på gränserna för vad som är R&B och uppvisar en brutal ärlighet. Trots sin osäkerhet och sitt stundvisa tvivel på vem hon är, vågar SZA visa upp sig själv med sina styrkor och svagheter. Ctrl är ett album som var väl värt väntan och som helt klart kvalar in som ett av 2017 års mest intressanta R&B-album.

[Top Dawg Entertainment/RCA Records, 9 juni]

8