25 artister på 25 bokstäver – Del R

Det är dags för ännu en mix på bokstavstema. Vi arbetar oss igenom alfabetet bakifrån och idag bjuder Krister Bladh på 25 artister som börjar på bokstaven R. En bokstav som är så mycket mer än Rolling Stones. Vilket är ditt favoritband på R?

Det är kanske en missvisande fråga egentligen, eftersom jag har valt ut 25 låtar bland gamla mp3:or på en extern hårddisk. Så egentligen har jag inte tagit med några av mina favoritband, utan snarare låtar eller artister som våra läsare kanske inte stött på tidigare.

Själv har jag nog inte stött på många av de här på flera år heller. Det var fantastisk att återupptäcka några gamla klassiker som t.ex. Richard & the Taxmens gamla powerpop-låt ”Now We’re Thru”. Och garagebandet The Rock Gardens ”Superstuff” var med på en av de allra bästa blandskivor jag fått av mina vänner. (En del av er kanske minns när man brände på CD-R och gav till kompisar.)

En av mina bästa skivor att spela på 60-talsklubben kom också med, nämligen italienaren Roberto Righinis ”Mondo Malato” – fast jag brukar spela andra sidan ”Non era un sogno”. Förutom detta bjuder mixen på en blandad kompott av garage, group sounds, soul, sunshine, indie och punk.

1. The Rangers – ”Let’s Go Rangers”

Group sounds från Japan med The Rangers och en låt från deras EP släppt 1968. Den kom ut på två dubbelsidiga flexi-skivor med två låtar på varje sida. Ovanligt! Jag hörde den på samlingen GS I Love You, från Big Beat Records. Finns mycket bra på den samlingen, så värt att kolla upp.

2. The Red Snakes – ”You Make Me a Fool”

Galen psych-funk från brasilianska Red Snakes tredje album. Trying to Be Someone kom ut 1970 och är ett samlarobjekt idag. Jag hörde låten på fina samlingen Soul Braza med soul och psych från Brasilien om vartannat.

3. Rita Lee – ”Eu Vou Me Salvar”

Mer från Brasilien – Rita Lee var tidigare med i hyllade jovem guarda-gruppen Os Mutantes. Hennes första soloskiva Build Up kom faktiskt ut redan 1970, medan hon fortfarande var aktiv i bandet. Detta är min favoritlåt från albumet.

4. Raymond – ”First Love”

En märklig singel från USA som var enda släppet på Pastelle Records. Trummaskinspop från 1983. Minns faktiskt inte alls när och var jag hörde denna. Men fin är den.

5. Rote Kapelle – ”Sunday”

Ett band från Edinburgh med medlemmar från Jesse Garon & the Desperadoes, The Thanes och Shop Assistants. Detta var b-sidan till deras första singel för bolaget In Tape som drevs av tidigare The Fall-gitarristen Marc Riley (idag har han ett mycket populärt radioprogram på BBC 6music). ”Sunday” är från 1986.

6. The Room – ”Things Have Learnt to Walk That Ought to Crawl”

Fantastiskt band från Liverpool som hamnade mellan post-punk och pop (ungefär som Wild Swans från samma stad). Den här låten (en av mina favorittitlar för övrigt) är från det första av deras två album, släppt 1982 på Red Flame.

7. The Rousers – ”Ain’t Got a Minute to Lose”

Hollands kanske bästa modrevival-grupp. Den här låten är från deras klassiska album A Treat of New Beat, som kom ut 1980 och återgavs på vinyl för några år sedan. Albumet är lika bra rakt igenom.

8. Richard & the Taxmen – ”Now We’re Through”

Brittisk powerpop från 1980. A-sidan från deras enda singel, som släpptes av Yorkshire-etiketten Future Earth. Köpte precis ett ex efter att ha gjort denna mixen – det borde du också göra.

9. The Rock Garden – ”Superstuff”

The Rock Garden kom från Arkansas och släppte denna galna partystarter 1967. 2001 kom det ut en EP med båda sidorna av singeln plus två osläppta låtar.

10. Russ Kruger – ”Keep Me Satisfied”

Legendarisk freakbeat-singel från Australien, med ett obeskrivbart gitarrsound. Detta var Krugers fjärde singel, släppt på Sunshine 1966. Med på massor av samlingar, men allra först på klassiska serien Ugly Things, som samlade garage och freakbeat från Australien.

11. Ria Bartok – ”Tu As Perdu La Tête”

Fransk yé-yé från 1964, kanske hennes tionde singel eller något sånt då det knappt fanns ”album” med populärmusik på den tiden. Ria Bartok hette egentligen Marie-Louise Pleisse och var född i Tyskland. Låten är en fransk cover av Diane Castles ”Somebody Else’s Baby”.

12. Rod & Carolyn – ”Love Is Where You Are”

Bror/syster-duo från England som blev signade av Pye Records. Denna låten är från deras fjärde och sista singel från 1964, därefter gick de med i The Martells. The Martells gjorde några år senare en av 60-talets bästa låtar med ”Time to Say Goodnight” på Decca.

13. Ruby Lee – ”I’m Gonna Put a Watch On You”

R&B som går hem på soulklubben från Ruby Lees enda singel, släppt 1963 på Poptone. Med på ett antal soulsamlingar.

14. Roberto Righini – ”Mondo Malato”

Heavy psych från Italien, 1971. En av de bästa singlarna inom genren och har dessutom ett ursnyggt bildomslag. Roberto Righini släppte inget mer förutom ett minialbum nästan 10 år senare.

15. Richard Twice – ”1:25 A.M.”

Amerikanska duon Richard Twice bestod av två killar som hette Richard och de släppte ett självbetitlat album 1970 som senare blivit en klassiker. Genren skulle man kanske kunna kalla softrock eller sunshine pop. En av låtarna dök upp på Jörgen Johanssons inflytelserika samlingsserie Fading Yellow, som i stort sett blivit en genre i eget namn.

16. Rainy Day – ”Flying On the Ground Is Wrong”

Efter The Rain Parade och innan Opal samarbetade nyligen bortgångne David Roback med bl.a. Kendra Smith från The Dream Syndicate (som senare blev andra halvan av Opal) på albumet Rainy Day. Även andra kändisar från den lokala LA-scenen deltog, som vanligtvis spelade i band som The Bangles och The Three O’Clock. Kendra sjunger på denna Neil Young-cover.

17. The Relict – ”Letters (feat. Abi Marvell)”

Avhopparen från The Clientele, Innes Phillips, fortsatte göra musik under namnet The Relict bland annat med medlemmar från The Clientele. Den här låten finns med på deras enda album, men versionen med Abi Marvells underbara stämma finns bara på bandets tredje singel Off Church Street (2001).

18. Rita Calypso – ”Never Was a Love Like Mine”

Den här låten är från början inspelad av Gale Garnett, som senare bildade The Gentle Reign. Den var med i animerade filmen Mad Monster Party från 1967 och Rita Calypsos version från 2002 kom med på hennes första album. Rita, eller Ana Serrano van der Laan som hon egentligen heter, var även med i The Magic Whispers och sjöng på flera album släppta på spanska bolaget Siesta.

19. Ronnie Forte – ”That Was Whiskey Talkin'”

Northern soul-klassiker som fått det att bränna i skorna mer än en gång. Släppt på NYC-labeln Tarx 1966, och bland annat samlad på Wigan Casino Monsters.

20. The Rooney Brothers – ”Just a Friend”

En gammal favorit från när jag började samla på vinyl från 60-talet. Byrds-inspirerad låt för vita kränkta män och släppt på major-etiketten Columbia, men uppenbarligen en flopp 1967.

21. The Rogues – ”You Better Look Now”

Garage från delstaten New York, släppt på Audition 1966. The fanns många band som hette The Rogues, men just dessa släppte två utmärkta singlar. ”Secondary Man” från året efter är minst lika bra.

22. The Reactions – ”Flowers & Tears”

Powerpopband från Cleveland som släppte två singlar efterföljt av ett minialbum some hette Cracked Marbles. Denna låten är med på den skivan, släppt 1986.

23. The Reactions – ”I Can’t Help It”

Ett annat powerpopband, detta från Miami. Klassiska ”I Can’t Help It” är med på deras andra och sista singel från 1981. Screaming Sneakers gjorde en grym cover året senare, som finns med på deras eftertraktade EP Marching Orders.

24. The Readymades – ”West Coast Art Isn’t Art”

The Readymades spelade in ett album 2001 i Sacramento, men det släpptes inte förrän 2012 då Mt. St. Mtn. gjorde världen en välgärning. Samma bolag släppte dessutom nu bortglömda pärlor från Sic Alps, Plateaus, The Mallard och The Mantles.

25. Rodriguez – ”Female Catastrophe”

Österrikes bästa band genom tiderna Rodriguez gjorde The Hives bättre än dem själva. Denna låt är från deras första album, släppt på tyska Swindlebra 2003 och mastrat av en galning.