Dan Lissvik presenterar Atelje

Är det en slump att Bryan Ferry besöker Lisebergshallen i samma stund som Dan Lissvik presenterar nya projektet Atelje? Jag hoppas inte det! Tajming är allt! Det går givetvis att hitta stora skillnader mellan Roxy Music och Studio, men det är lika omöjligt att blunda för likheterna. Den inbjudande produktionen, förmågan att låta lyxig trots enkla medel. Den brittiske popdandyn gav 80-talet både yta och hjärta – en kombination som gick många förbi. Rasmus Hägg och Dan Lissvik förstod dock att båda elementen behövdes för att skapa stor popmusik. Utan denna insikt hade Studio aldrig fungerat.

Studio växte fram i en rockstad som dyrkade smutsiga gitarrer, och shoreline-stenen bevisar att skillnaden mellan nu och då är mindre än väntat. Personligen öppnade sig ett nytt musikaliskt popuniversum genom duons Yearbook 1 och Yearbook 2. För första gången på mycket länge blev det tillåtet att lyssna på Dire Straits-influerade gitarrer och detta faktum höll stadens rocklarm på behörigt avstånd. Succén blev emellertid långtifrån total, men alla som kom i kontakt med musiken startade ett eget band. Eller blandar jag ihop skrönorna?! Hur som helst blev Studio ett namn som banade väg för något annat än rock. Göteborgsduon blev den moderna hipstergenerationens Velvet Underground. Urhipstern dyrkade Studio. Tajmingen var perfekt! Det bör påpekas att Tough Alliance banade väg.

Sedan slutet av 2000-talet har Lissvik skördat framgångar på egen hand och producentuppdragen har avlöst varandra. Det nya projektet Atelje – namnet klingar buskisironi – ligger närmare Ferry än något tidigare material. Det första av två spår är en påminnelse om Studios forna glansdagar och har döpts till ”Ode To Studio”. Detta är en melankolisk och stillsam instrumentallåt som ligger nära Roxy Musics klassiker Avalon. Kan avslöja att sångarens kommande soloalbum Avonmore drar åt samma riktning.

Det andra spåret ”Transition” är mer framåtsträvande och blicken är fäst mot horisonten. Jag kan inte påstå att någon av låtarna är oumbärliga, men förhoppningarna på kommande fullängdaren Meditaion är ändå höga. Det återstår att se om Atelje har samma tajmingen som Studio.