A Tribe Called Quest – We Got It From Here… Thank You 4 Your Service.

Precis som med Leonard Cohens You Want It Darker och David Bowies Blackstar är det svårt att inte låta känslorna ta över när jag lyssnar på A Tribe Called Quests – We Got It From Here… Thank You 4 Your Service.

A Tribe Called Quest var en av mina första introduktioner till hiphop. Min pappa kom hem med en LP-skiva med olika hiphop-artister någon gång i början av 90-talet och det spår jag fastnade mest för på den plattan var “Buggin’ Out”. En låt som än idag är en av mina absoluta favoriter inom genren. Jag kan nog dra hela Phifes vers i sömnen om jag så vill. Att nu, efter Phifes död, sitta och lyssna på bandets reunion-album känns absurt.

We Got It From Here… Thank You 4 Your Service är ett bevis på den inverkan bandet och Native Tongues-kollektivet har haft för utvecklingen av den jazzinfluerade hiphop som under de senare åren har blivit väldigt stor. Låtar som “”Lost Somebody” och “Solid Wall of Sound” är en återspegling av jazzinfluenserna som A Tribe Called Quest tog med i sin musik på 90-talet, och som i sin tur har influerat så många artister idag. Ta bara Flying Lotus som exempel.

Skivan fångar verkligen upp vad som har varit bandets höjdpunkter under deras karriär. Låtar som “Whateva Will Be”, “Black Spasmodic” och “Ego” tar mig tillbaka till de tidigare albumen och jag åker på en tidsresa genom 90-talet. På “Enough” får alla fyra medlemmar skina och bidra med något eget.

Visst är det nostalgiskt, men det som verkligen är pelarna som bär upp denna platta är det utvecklade soundet. Det typiska jazzsoundet har genomgått en evolution och jag återupplever inte bara A Tribe Called Quest – det finns något nytt också. Något tidsenligt som flyter samman med nostalgin. Resultatet är onekligen storslaget.

Inte nog med att Phife Dawg, Q-Tip, Ali Shaheed och Jarobi White är tillbaka som en sammansvetsad dynamisk enhet så gästas denna skiva av otroligt många stora namn: Busta Rhymes, Elton John, Kendrick Lamar, Anderson .Paak, Jack White, Kanye West, Talib Kweli, André 3000 och Consequence. Tillsammans bygger de alla upp albumet.

Det är verkligen en fröjd att lyssna igenom We Got It From Here… men jag blir ständigt påmind om Phifes tragiska bortgång i mars i år. Inte minst på låten “Lost Somebody” som är en fin hyllning till den bortgångne medlemmen.

Blickar jag tillbaka över hiphop-året 2016 är det inte svårt att se att old school-soundet är i en återupplivande fas. Men det bästa är att många av de som lade grunden för detta sound är just de som också står för detta återupplivande.

[Epic, 11 november]

8