Foals – What Went Down

Foals är nu inne på sin fjärde skiva och låter fortfarande very much som Foals, men What Went Down saknar Holy Fires ömhet och det hade den behövt.

I en intervju vi gjorde i samband med släppet av Holy Fire för två år sedan, berättade sångaren Yannis Philippakis att han har lärt sig att vara mer öppen och personlig i sina texter, men på What Went Down verkar han har gått tillbaka till debutens distanserade metod för låtförfattande och sitt pessimistiska grundhumör. I kombination med de hårda gitarrerna och trummorna gör det What Went Down till ett lite väl kyligt album, som en debut av ett rockband som fortfarande är lite too cool for school.

Producentgeniet James Ford står bakom skivan, men mannen som kan producera allt från Peaches till Arctic Monkeys tycks inte ha pressat bandet att testa något nytt. Foals fem medlemmar är väldigt kompetenta musiker som bevisligen vet vad de gör, därför är det lätt provocerande att de inte försöker tänja gränserna på något annat sätt än genom att höja ljudvolymen på sina instrument.

Men Foals är också ett exceptionellt bra liveband och flera av låtarna på What Went Down, bland annat titelspåret och beroendeframkallande ”Mountain At My Gate” kommer vara en dröm att se under de kommande spelningarna. What Went Down är verkligen ingen dålig platta, speciellt inte om man är svag för gitarrock. Det är bara det att föregångaren Holy Fire, med sin vackra bräcklighet och melodier som ofta försvann åt ett annat håll än det förväntade, är så mycket bättre.

[Warner Music, 28 augusti]

 

7