Hallå där… Washing Machina!

Press

I fredags släppte Stockholmsbaserade kvartetten Washing Machina sitt debutalbum via Lövley Records. Ett måste för den nittiotalsnostalgiska indierockälskaren, vilket kanske hörs på det Sonic Youth-klingande bandnamnet. Idag är det videopremiär på HYMN och vi passade också på att kolla läget med dem.

Vilka är Washing Machina och hur hamnade ni där ni är idag?

– Washing Machina består av Kalle och Mark på gitarr, Sara på bas och Emelie på trummor. I klassisk Sonic Youth-anda sjunger vi alla på skivan. Vi har släppt två EP:s hittills, och när vi hade samlat ihop tillräckligt med låtar för en fullängdare, tog vi kontakt med Lövley Records. De har ju erkänt god smak så de var inte sena på att hoppa på tåget!

Debutalbumet heter The Spontaneous Splendid, vad ligger bakom den
titeln?

”Mycket gitarrer och snygga popmelodier, allt man vill ha på en grym indierock-skiva”

– Titeln kommer delvis från processen kring skivans tillkomst. När vi skrev låtarna lade vi bara till spår efter spår utan att tänka så mycket, och plötsligt föll bara alla bitar på plats. Det har nästan känts som att det har gått lite för lätt ibland. Ofta har vi fått den där känslan av ”wow, vad bra det där lät, det kör vi på”…

Hur skulle ni beskriva albumet musikmässigt?

– Kanske lite som ett av våra fans uttryckte det, att det låter som Pixies och The Breeders med ett stänk av Sonic Youth. Det vill säga mycket gitarrer och snygga popmelodier, allt man vill ha på en grym indierock-skiva.

Idag är det videopremiär för låten ”The Loop” – kan ni säga något om
den?

– Idén till ”The Loop” föddes med användningen av Digitech FreqOut-pedalen. Den används flitigt på ”The Spontaneous Splendid” och andra låtar. Låten skapades ganska tidigt efter att vi bildades som band, men det dröjde innan den fick text och sång. Den tillhörande videon är en stop motion-video som visar saker som loopas i form av ett tivoli med trasiga, bortglömda leksaker och böcker. Det är en färgsprakande och energirik video där man knappt hinner blinka. Bygget och fotograferingen gjordes av Mark, och videon sattes ihop av Sara.

”Det är en färgsprakande och energirik video där man knappt hinner blinka”

Sist men inte minst – är Washing Machine Sonic Youths bästa skiva?

Washing Machine är helt klart en av de bättre, men vi är också väldigt svaga för Dirty och Goo. Om man måste välja någon av alla dessa bra skivor, så får det bli Dirty. Sen har ju Smashing Pumpkins en väldigt bra skiva som heter Machina

PREMIÄRTITTA PÅ VIDEON NEDAN: