Unknown Mortal Orchestra – Multi-Love

 

Jag är nyss hemkommen från Texas och en av världens mest genrevänliga festivaler, Austin Psych Fest. Tame Impala stod för årets största hype och 13th Floor Elevators stod för årets, på förhand, hyllade gubb-comeback. Där emellan simmade mängder av fantastiska liveakter tillsammans i ett hav av ljusshower som gjorde att LSD-ruset gick att uppnå utan substanser. En akt jag uppriktigt saknade på årets poster var Unknown Mortal Orchestra (visst, de spelade förra året, men… kom igen!) och efter att ha lyssnat på nya albumet Multi-Love är jag övertygad om att vi kommer att få se bandet som huvudnamn på nästa års upplaga. Vågar jag säga att Unknown Mortal Orchestra gör nästa års största kliv?

Mr UMO – Ruban Nielson har grävt ner sig i sin studio i Portland och skrivit förvånansvärt funkiga men också psykedeliskt drömska låtar om relationer och kärlek. Långt ifrån mörkret och ensamheten på föregångaren II. Och jag prisar Ruban för sin nyfikenhet och förmåga att utveckla soundet som på Multi-Love är på bekvämt avstånd från det oändliga psych-jammandet som lätt tenderar att bli för mycket, särskilt på album. Multi-Love är istället en tidsresa tillbaka till 70-talsfunk, discodans och folkbussar i Kalifornien. Att jag plötsligt återgått till att lyssna på Daft Punks Random Access Memories den senaste veckan är nog inte en slump. Likheterna är överraskande många, trots de tydliga grundskillnaderna.

Titelspåret är en av årets absolut bästa låtar och snuddar vid perfektion med Rubans magiska röst som balanserar mellan dröm och funk. Andra singeln ”Can’t Keep Checking My Phone” är med sina slagverk och handklapp en riktig dansdänga. Rubans bror Kody gästspelar snyggt med funkiga trummor och agerar motor i andraspåret ”Like Acid Rain vars refräng klistrar sig fast.

Ruban Nielson i UMO och Kevin Parker i Tame Impala är den moderna psychscenens just nu viktigaste namn. Två moderna genier. Och skulle jag varit musikmeteorolog skulle jag självsäkert förutspå ett fantastiskt år för både Nya Zeeland och Australien.

[Jagjaguwar/Border, 22 maj]

 

9