Chamber Music – If Not Now?

Hösten är på väg och vi har hittat albumet som träffar rätt stämning. Musiken från If Not Now? med Chamber Music är som taget ur en saga även fast resan började i ett mycket enklare antagande.

Det började en eftermiddag vid en tegelmur utanför Svenska Grammofonstudion i Göteborg. ”Borde inte du och jag spela in några instrumentala låtar?” Martin Schaub ställde frågan till Henning Sernhede som sa ja, och så fick det bli!

Sagt och gjort, det blev en främst instrumental skiva med en otrolig ljudproduktion och ett maffigt ljud. Undantagen för det instrumentala kan vi höra på låtarna “Bluest of Blue”, “Oslo” och albumets sista låt “Glasgow #7” där Christian Kjellvander respektive Sara Isaksson lånade ut sina fantastiska röster.

Musikerna bakom albumet är Martin Schaub och Henning Sernhede som vi även kan se i bandet West of Eden. Henning har tidigare spelat med bl.a. Lill-Babs och Sofia Karlsson och syns till hösten i Tomas Andersson Wijs band. Som musiker och orkesterarrangör har Martin Schaubsamarbetat med bl.a. Laleh, Loney Dear, Weeping Willows och Sarah Klang samt de flesta av Sveriges symfoniorkestrar.

Trots att skivan föddes mellan de två musikerna – mitt emot varandra på kammaren – med en akustisk gitarr, ett piano och en trummaskin, så är det blåsinstrumenten som får mig att rysa. Låten “Oslo” blir min personliga favorit och känns som den hör hemma bland Mark Knopflers filmmusik med en genomgående saxofon och en lätt elgitarr i bakgrunden. En ljuv kvinnlig stämma förenas med låten och vägleder lyssnaren vidare mot mer vacker melankoli och vemod. Chamber Music skriver att ledorden för albumet var ”blöt asfalt” och ”midnattsblått”, något jag kan finna mig i medan jag ser ett orange-rött löv klistra sig mot marken.

“Lyckoamulett” är en mer upptempo låt och i kontexten av höstdagar är det den där lättsamma soliga dagen som bryter igenom mörkret och bjuder ut en till dans. Även här finner jag spår av Knopflers saxofonist Chris White som tvingar fötterna att röra sig. Pianot som vi finner i grunden på de flesta låtarna på albumet ska även få en eloge då det sätter stämningen på plattan.

Chamber Music levererar ett otroligt vackert album med lugna och melodiösa toner som får mig att längta till det droppande regnet och den varma brasan efter en promenad i höstens mörker.

[Chamber Music, 7 oktober]

7