Medvind för Palindromen

Palindromen – Foto: Jenny Brändström

Det är högsommar på Västkusten och jag promenerar snabbt utmed Stora Badhusgatan i den ganska kraftiga motvinden. Jag ska träffa Isac Weilöv och Christoffer Larsson i Palindromen på Folkteatern och är lite försenad.

Basisten Emil Åkesson och gitarristen Olle Björnstorp kan tyvärr inte närvara då de är ute på tågluff och befinner sig i Bosnien. Ja, så är det under högsommaren, man får ofta trixa till det.

Palindromen släppte debutsingel och EP i fjol och jag föll pladask redan från början. Isac och Christoffer är på plats när jag kommer fram och vi börjar omgående prata om musik.  

Hur bildades Palindromen?

-Hela idén med ett band föddes 2016, på gymnasiet, inleder Christoffer snabbt.

-Jag och Olle gick i samma klass, minns Isac. Jag hade aldrig hållit på med musik tidigare, men Olle spelade gitarr. Vi upptäckte att vi hade mycket gemensamt och vi började skriva låtar med hans akustiska gitarr och mina texter. Så började det och sedan kom Christoffer in på hösten 2017.

-Då började vi repa och skaffade en replokal, minns Christoffer. Isac och jag är gamla barndomsvänner och Isac frågade om jag inte skulle börja spela trummor. Då tänkte jag att det kan väl inte gå så fel. Vi repade till våren 2018 som en trio.

-Den första låt vi spelade var Oasis ”Supersonic”, men därefter har vi alltid spelat egna låtar. Tills nyligen när vi gjorde en cover live på KLASS II:s ”Ifred”, berättar Isac medan Christoffer fyller i att Olle och Emil också är barndomskompisar och att Emil har varit med sedan maj 2018.


”Live är vi lite mer stökiga”

Vad skulle ni säga om ni skulle beskriva er musik för någon som aldrig har hört er?

Christoffer inleder med att konstatera att det är en slags indierock med inslag av shoegaze och garagerock.

-Det finns även inslag av powerpop, fyller Isac i. Debut-EP:n är rätt ”clean” och ljudet är tillrättalagt men live är vi lite mer stökiga. Vi vill låta mer så.

Båda är överens om att de håller på att forma soundet och Olle som skriver musiken inspireras mycket av band som Dinosaur Jr och My Bloody Valentine.

Christoffer konstaterar även att EP:n är influerad av den svenska indiescenen med band som Broder Daniel och Kent.

Apropå EP:n – ni släppte debut-EP:n Näckrosdrömmen hösten 2021 och den inleds med er debutsingel ”Vi rör oss ingenstans”. Vad kan ni berätta om dem?

-Texten till ”Vi rör oss ingenstans” har varit med länge, inleder Isac, men musiken har ändrats.

-Ja, den var mycket popigare i början, minns Christoffer. Det var den femte låten vi spelade någonsin och den betyder mycket för oss.

-Vad ska vi säga mer om EP:n, undrar Isac? Jo, låten ”Dödskyss” kom precis innan och ”Aileen” hette egentligen ”Eldorado” från början. EP:n var början på något sätt samtidigt ett avslut på vad vi kan kalla försäsong på fotbollsspråk, säger Isac med ett skratt. 

Jag såg er på Café Hängmattan i våras . Vad minns ni från den spelningen?

-Det var länge sedan man stod på en scen och det var lite nervöst, minns Christoffer. Konserten var flyttad från januari med sittande publik.

-Ja, säger Isac, restriktionerna släppte och vi kunde ha stående publik. Det blev mycket bättre.

-Det var vår första spelning sedan 2019. Under 2020 och 2021 hade vi inga spelningar alls, fortsätter Christoffer.

-Vi fokuserade på att hitta vårt egna sound under 2020, minns Isac. Och vi började skriva om låtar.

Christoffer och Isac – Foto: Kristoffer Nilsson

En palindrom är en följd av tecken i skrift som ger samma resultat oavsett om du läser det fram- eller baklänges, t ex sifferkombinationen 404 eller ordet rör. 


”Det spelar ingen roll ur vilket perspektiv eller från vilket håll man ser oss”

Jag har funderat lite på ert namn. Vad gjorde att ni valde namnet Palindromen?

-Det är min storebror Sebastian som kom på det. Han är även vår manager, berättar Isac. Sebastian slängde ur sig det på en uteservering i Helsingborg. Emil hade kommit med och vi var ett band så vi behövde ett namn.

-Vi hade inga idéer alls, minns Christoffer.

-Vi ville ha ett namn som betyder något, fortsätter Isac. Det spelar ingen roll ur vilket perspektiv eller från vilket håll man ser oss ifrån. Vi förändras inte. Loggan är ett P och ett d och blir då som en palindrom.

Jag har lyssnat en del på era texter och har upptäckt ord eller ordföljder som får mig att tänka på Nils Ferlins dikter. Är det ren slump? Jag tänker bland annat på ordet barfotabarn i låten ”Dödskyss” och orden önskningens stege i låten ”Vi rör oss ingenstans”.

-Det är inte en slump, konstaterar Isac med ett lite hemlighetsfullt leende. Jag lägger ned mycket tid när jag skriver texter och jag läser mycket dikter av poeter som till exempel Nils Ferlin, Pär Lagerkvist och Dan Andersson. Det är en annan tyngd i orden från historien. 

Christoffer poängterar att bandet vill att Isacs texter ska vara i fokus. 

Det blåser en del på uteserveringen, men Christoffers och Isacs ord blåser inte bort. De beskriver Palindromen och vänskapen inom bandet med stor glöd och får mig att fundera. Jag tänker på Isac som en dag sa till sin kompis Christoffer att han borde börja spela trummor och att Christoffer sedan började spela trummor. Några år senare släppte de debut-EP tillsammans. Det är faktiskt bara vackert.

”Det är en annan tyngd i orden från historien”

Hur går det till när ni skriver låtar?

-Det har varit lite olika, konstaterar Christoffer. I början skrev Isac texten först och Olle gjorde musiken därefter, men nu börjar det oftast med en gitarrslinga och texten skrivs över det.

-Ja, nu kör vi demos med musik och jag skriver texter till det, bekräftar Isac.

Ni släppte låten ”Memento mori” som singel före EP-släppet och det är en favorit för min del. Vad kan ni berätta om den låten?

-Vid ingången till Stampens kyrkogård står det ”Tänk på döden” och jag gillar att gå på kyrkogårdar, säger Isac. Refrängen är inspirerad av filmen Det sjunde inseglet.

-Den är lite som ”Vi rör oss ingenstans”, den har varit med länge, konstaterar Christoffer. Den var lite punkig från början men sedan ändrades den, både text och musik.

Ni har ny musik på gång och samarbetar med Alex Pettersson från KLASS II. Vad kan ni berätta om det samarbetet?

-Vi har spelat in två nya singlar och skulle mixa och producera själva, men så spelade vi samma kväll som KLASS II på Fängelset och då frågade vi Alex om han ville producera låtarna och det ville han. Trummorna är inspelade i Top Floor och resten är inspelat i KLASS II:s replokal. Alex har hjälpt oss mycket och var även med när vi spelade live senast. Det ger oss mycket att få sådan hjälp, säger Christoffer.

Avslutningsvis – Vad har ni annars på gång?

-Just nu har vi inget konkret mer än att vi ska släppa singlarna inom kort och hitta omslag till dem. Vi letar spelningar under hösten och hoppas att Olle och Emil hittar hem efter tågluffen, säger Isac med ett skratt.

-Vi ska spela mer och spela in mer. Nu kör vi, säger Christoffer med ett leende.

Det blir slutorden och jag lämnar Folk och Järntorget för denna gång. Medvinden är påtaglig när jag går österut på Kungsgatan och jag tror att Palindromen har goda möjligheter att uppleva samma medvind framöver. Det ska bli spännande att följa dem.