Mon Laferte sjunger IRL med kvinnorna bakom murarna

press

Det har gjorts förut, i San Quentin och i Österåker. Johnny Cash sjöng med männen bakom fängelsemuren. När Mon Laferte sjunger med kvinnorna på fängelset i Ciudad Obregon känns det ändå som något alldeles speciellt. Ett möte IRL efter lång instängdhet och distans.

I mitten av juli besökte chilenska artisten Mon Laferte kvinnorna på fängelset i Ciudad Obregon i den mexikanska delstaten Sonora, precis söder om gränsen till USA.

Nu fick de äntligen träffas. Sjungit tillsammans hade de gjort tidigare via Zoom. 

Mötet är logiskt. Mon Lafertes musik handlar om systerskapet, om den plats, frihet och luft som kvinnor behöver och kan ge varandra. 

Förra året släppte hon singeln ”Se va la Vida” som är en sång dedikerad till kvinnorna på ett fängelse i den chilenska kuststaden Valparaiso, nära sångerskans uppväxtkvarter. 

Instängdhet gör oss galna. De mentala konsekvenserna av två års instängdhet syns på skolor och offentliga miljöer runt om i världen. Instängdheten har förmodligen räddat många liv, men kostnaden är tydlig.

Latinamerika har varit väldigt instängt under pandemin. I flera länder tog det flera månader innan många ens vågade gå utanför lägenheten eller huset, inte ens till parken för en promenad.

När regleringarna utanför murarna började lätta blev det äntligen dags för Mon Laferte att göra ett besök innanför murarna, hos kvinnorna hon redan hade lärt känna.

Ett möte IRL, in real life, är något större idag än det var för ett par år sedan. Fortfarande fungerar många relationer och arbetsplatser på distans och ABBA turnerar med hologram.

Vem är då Mon Laferte? En del har säkert hört henne sjunga tillsammans med Juanes i ”Amárrame”, som var en mindre P3-hit för några år sedan. Andra såg henne spela och dansa cueca med publiken i Pildammsparken under Malmö stads Sommarscen ganska nyligen.

I Amerika är hon betydligt större. Grammys och hyllad i tidningar som Rolling Stone. Hennes sånger har sjungits på marknader, fester och bussar under flera år. När hon slog igenom jämförde en del henne med Amy Winehouse.

Även om hennes låtar alltid har varit folkkära i Chile och Mexiko, samtidigt som de behållit känslan av indie, var det nog under 2021 som hon tog det slutliga steget upp på den internationella scenen. 

Mon Laferte imponerade stort med två täta och starka album, inspelade samtidigt som hon var gravid med sitt första barn.Seis (med låten ”Se va la Vida”) är en hyllning till livet i Mexiko och 1940 Carmen (hennes första album som innehåller låtar på engelska) är mer släpigt och introvert, med en känsla av artister som Lana Del Rey

Ps. Du kan läsa mer om Mon Lafertes produktiva tid under pandemin i min blogg, med mer detaljer om albumen Seisoch 1940 Carmen