Gasolin’s ’Gas 1’ – 50 år idag

Hyllningsmålningen till Kim Larsen på Christiania. Foto: Kristoffer Nilsson

Jag vet inte riktigt när det hände, men det är en del år sedan. Jag gick långsamt över Langebro i Köpenhamn och satte mig en stund nedanför bron, tog fram telefonen och spelade Gasolin’s legendariska ”Langebro”. Där satt jag och lyssnade på en favoritlåt i solskenet och insåg hur bra jag har det. Därefter har jag, ofta när jag gått över bron, antingen nynnat på låten eller spelat upp den. Idag är det 50 år sedan den släpptes som inledningsspår på Gasolin’s debutalbum ”Gas 1″ och det ska så klart firas.

Gasolin’ bildades i stadsdelen Christianshavn i Köpenhamn av Kim LarsenWili Jønsson och Franz Beckerlee. Bandets första trummis var Bjørn Uglebjerg, men han ersattes av Søren Berlev 1971 och så såg kvartetten ut tills bandet splittrades 1978. Det är utan tvekan ett av Danmarks allra främsta rockband genom tiderna och de skapade en låtskatt som ofta ger mig varma rysningar, mycket tack vare Kim Larsens briljanta sång och Gasolin’s briljanta texter.

Gasolin’ skrev oftast texter på danska, men deras mest spelade låt på Spotify är ”This Is My Life” med nästan 29 miljoner spelningar. I oktober 1976, efter stor succé i Skandinavien, åkte bandet till USA på turné, men det blev ett praktfiasko. 

Hemma i Danmark var man dock så stora att till och med den dåvarande statsministern Anker Henrik Jørgensen citerade Kim Larsen i sitt nyårstal 1976. Han citerade ur ”Det er en kold tid” som släpptes på stödplattan till Christiania samma år. 

Bandets sista konsert, före splittringen, ägde rum i Folkets Park i Malmö den 21 augusti 1978. Två dagar tidigare hade man spelat på Johanneshov i Stockholm där bland annat denna klassiker framfördes. Gasolin’ var väldigt stora i Sverige vid denna tidpunkt.  

Jag hade aldrig förmånen att få se Gasolin’ då jag var alltför ung när det begav sig, men jag fick se Kim Larsen flera gånger och det fanns alltid någon Gasolin’-låt med under konserterna. Kim Larsen dog den 30 september 2018 och jag minns att jag satte mig med en tår rullande utför kinden och startade denna låt då. Jag älskar drivet, texten och den briljanta sången tillsammans med den vackra kören som kunde varit hämtad från en dramatisk Westernfilm från 1960-talet. 

Men vi avslutar allt med en underbar cover av ”Langebro” med ett av mina danska favoritband Spids Nøgenhat. Jag sitter långt ifrån den vackra bron i Köpenhamn när jag skriver detta, men när jag sluter ögonen och hör Uffe Lorenzen sjunga tillsammans med publiken så svävar mina tankar iväg till Langebro med ett stort leende och en väldigt stor portion tacksamhet. 

Strax utanför huvudentrén till Christiania finns en fantastisk hyllningsmålning till Kim Larsen på planket. PJag försöker alltid sätta mig där en stund när jag är i Köpenhamn med en vacker tanke. Tak for sangen, Gasolin’, för alltid varmt i mitt hjärta.