Christiania – en bidragande orsak till att Köpenhamn är Nordens musikhuvudstad

Det var den 26 september 1971 och Christiania tog sina första stapplande steg som fristad i den danska huvudstaden. Det gamla militärområdet togs över av människor som ville annat, som ville leva sina liv på annat sätt än vad den konventionella staden erbjöd. Förutsättningarna var givna, den unga fristaden var välkomnad av vissa och hatad av andra. Idag är Christiania ett av de områden i Köpenhamn som besöks av flest turister.

Det har diskuterats i milsvida sträckor text om Christiania och det finns nog ganska få människor i Själland och Malmöregionen som inte har en åsikt. Det har även gjorts åtskilliga försök att stänga Christiania genom åren, men som tur är har man aldrig lyckats. Jag säger som tur är i detta fall för musikens skull.

Med fristaden föddes flera unika musikscener som än idag är aktiva och enormt viktiga för det nordiska livemusikflödet. Köpenhamn är utan tvekan Nordens musikhuvudstad, om du frågar mig, och scenerna på Christiania är en bidragande orsak till det.

De nordiska länderna är en tämligen liten marknad beroende på att det helt enkelt bor ganska få människor i Norden. Om till exempel amerikanska band gör Europaturnéer är fokus sällan inriktat på Norden och flera artister undviker helt att besöka oss. Men om de är i gränslandet till ett besök är Köpenhamn ofta den stad som får besöket.

Scener som Den Grå Hal och Christianias Jazzklub & Børneteater är två klassiska scener och för min del har framför allt Loppen blivit en väldigt viktig plats över tiden. Jag älskar Loppen! Loppen bildades 1973, först som jazzklubb, och har över tiden blivit en scen med bredare inriktning och alltid kvalitet på bokningarna. Det finns nog ingen som vet hur många tusentals artister som spelat på Loppen genom åren och jag ska inte rabbla band.

Jag ska istället avsluta denna text med att konstatera att jag alltid får jag en behaglig känsla i kroppen när jag svänger in på Princessegade. Jag vet att jag snart får stå på ett golv jag älskar att stå på. Där finns inga ”måste” utan jag kan bara stå där och titta mig omkring, fyllas av musiken och bara vara. I hela mitt liv har jag letat efter sådana platser. Platser som får mig att må lite extra bra.

Idag är det den 26 september 2021 och Christiania fyller 50 år. Denna söndag ska jag ta en promenad genom Christianshavn, sätta mig en stund utomhus på Christiania och sedan gå uppför trappan till Loppen, en trappa jag älskar. Jag ska sedan ställa mig i det vackra rummet, titta på de kraftiga bjälkarna i taket och skänka varma tacksamhetstankar till alla vackra minnen jag har berikats med, både på Loppen och Christiania i allmänhet. Sedan ska jag lyssna på livemusik igen och bara vara.

Väldigt stort tack för allt och stort grattis på födelsedagen!