Hallå där… Dina Ögon!

Idag släpper Dina Ögon debutsingeln ”Sol”/”Efter natten” och förstnämnda spår är en finstämd och eftertänksam poplåt som vaggar in lyssnarna i ett stilla lugn. ”Efter natten” är ett instrumentalspår, vars porlande ljudbild väcker vårkänslorna till liv. HYMNs Daniel Andersson kontaktade bandet för en intervju (för svaren står Daniel Ögren med hjälp av övriga medlemmar).

Vilka är Dina ögon?

– Anna Ahnlund, Daniel Ögren, Christopher Cantillo och Love Örsan

Bandnamnet väcker intresse. Hur kom ni fram till Dina ögon och finns det någon speciell bakgrundshistoria? 

– Namnet dök plötsligt upp i huvudet på Anna. Det känns fantasieggande.

Berätta om debutsingeln ”Sol”/”Efter natten”.

– ”Sol” är från början en låt som Daniel haft med sig under en längre tid, melodin och ackorden ville inte släppa taget. Anna skrev text till den, en text som behandlar hur till exempel ett liv skulle kunna börja om på ett genuint och sunt vis, eller hur man kan hamna i någonting destruktivt och försöker ta sig loss men snarare hamnar i ett ekorrhjul av omstarter.

”Efter natten” är en instrumental låt från skivan. Titelns innebörd är tillståndet av att en ny dag tar vid medan natten hänger sig kvar.

Vad gör en bra text? 

– För oss – mångtydighet, tidlöshet, sväng (ordens rytm).”

”Vi låtar musiken och texterna i sig tala till våra lyssnare”

Vad vill ni säga med era låtar? 

– Daniel och Anna ville skriva musik som är rolig och utmanande att spela och som är inbjudande och medryckande att lyssna på. Vi (Dina Ögon) vill göra det vi tror på och det vi har lust till. Vi låter musiken och texterna i sig tala till våra lyssnare.

Kan ni nämna ett par låtar med minnesvärda texter? 

”Vad gudarna givit oss” – Matti Ollikainen/Franska Trion

”Nu har jag fått den jag vill ha” – Olle Adolphson

”Amelia” – Joni Mitchell

Vad har ni för inspirationskällor?

– Motown, Stevie Wonder, Selda Bağcan, Elis Regina med flera. Eller en mix av Eric B & Rakim, Fleetwood Mac, Khruangbin och Ted Gärdestad kanske.

Det kommer ett debutalbum i höst. Är nämnda låtar signifikanta för skivan i stort? 

– Nej, inte direkt. Alla låtarna har en röd tråd genom sig, men det beror nog mest på att vi låter som vi gör och att produktionen är luftig med få element. Dessa två låtar skiljer sig lite grann i harmoniken och melodierna från de övriga låtarna, men de har som sagt en tydlig klang av oss som band.

Vad har ni för målsättningar med bandet

– Att spela för publik, skriva fler låtar, utvecklas och fortsätta ha roligt med det vi gillar mest, musik.