Browsing Collection – en hårdrocksbuffé i cyberrymden

Foto: Jan-Erik Lindkvist

Intervjuer över datorn är knappast något ovanligt för en musikskribent, men det är oftast en logistisk lösning snarare än en bekvämlighet som ligger till grund för digitala intervjuer. Nu har undantaget blivit regel, fysiska intervjuer blir flyttade till den coronafria cyberrymden. Det är där jag befinner mig, framför en skärm med ett av Sveriges mest intressanta hårdrocksband.

Mimi Brander utropar en skål från sin lägenhet i Göteborg. Resterande medlemmar i Browsing Collection möter hennes gest från skogarna utanför Skövde. Nora Lenngren (bas) och systern Moa (gitarr) samt Carro Karlssons (trummor) förklarar att de befinner sig ute på schlätta. Mimi håller upp en flaska av Motörheads mörka premiumrom samtidigt som trion bekräftar alla fördomar jag har om schlätta när det visar sig att det krökar genom pet-flaskor. 

Det är där, på schlätta, bandet vanligtvis repar, men just i dag har det blivit lite ändrade planer. Mimi har lydigt fått hålla sig i hemkarantän då hon har förkylningssymptom. 

Mimi: – Ja, jag sitter hemma här på Hisingen för att, du vet, omständigheterna. Sen är det inte lika kul att repa nu när våra spelningar har blivit inställda. 

Nästan samtliga spelningar, varav en tilltänkt releasefest, har fått skjutas upp på grund av coronaviruset. Hittills är det endast ett gig under våren som klarat sig, spelningen på Fyrens ölkafé den 24 april i Göteborg tillsammans med Hedda Hatar håller sig än så länge intakt. 

Moa: – Det är vi själva som har beslutat att skjuta på spelningarna. Vi har inte fått höra från arrangörerna att de vill ställa in, det är väl mer ett gemensamt beslut. Vi vill inte spela om inte folk vill komma. 

”Vi har inte fått höra från arrangörerna att de vill ställa in, det är väl mer ett gemensamt beslut”

Carro: – Sen är det så mycket avrådanden om att man inte ska ut i allmänheten så det blir lite konstigt om vi ber folk komma ut till spelningar. 

Trots utebliven speltid är gänget inte allt för nerstämda. När den här intervjun äger rum är det bara en vecka kvar till att deras album Cyber Space Buffet möter den hårdrockande allmänheten, där vinylutgåvan har gått som smör i solsken.

Moa: – Vi har inte kört någon online-shop eller ens gjort reklam för vinylen. Vi spelade in en video där vi uppmanade folk att beställa skivan direkt via Facebook eller mail och vi har fått så jävla många beställningar. Alltså, vi är rika nu. 

Är det inte jobbigt att hantera försäljningen på egen hand? 

Mimi: – Jo, det har redan blivit för mycket. Min ömma fader har varit en superhjälte, han har ställt upp med att posta alla skivor. 

Ni har jobbat tillsammans med bildkonstnären Johanna Arvsell som gett er ett fantastiskt albumomslag och en enhetlig grafisk profil. Hur är det att samarbeta med henne? 

Mimi: – Johanna är faktiskt mitt ex. Vi träffades på Tinder och på vår första dejt bestämde jag att hon skulle göra bandets omslag, sen blev vi ihop. Vi tycker hon är grym och hon gillar oss, det är en match made in heaven. 

Fungerar samarbetet fortfarande bra? 

Mimi: – Det tycker jag verkligen, nästan bättre nu när vi inte är ihop längre. Hon är supertaggad på att göra art work åt oss.

Omslaget pryds av en uppretad pungråtta? 

Mimi: – Johanna gillar att rita pungråttor och när vi brainstormade tillsammans kom vi fram till att det skulle vara fett att köra en råtta. Vi diskuterade till och med om att albumet skulle heta ”Year of the Rat” eftersom att det är råttans år nu.

”Vi tänker att råttan är ett skadedjur som bara äter rester och det blir en ganska stenhård koppling till vårt budskap”

Moa: – Vi sammansvetsade en efterhandskonstruktion om råttans betydelse. Det här med att internet är ett digitalt smörgåsbord där alla festar loss och tar för sig som att det vore gratis. Vi tänker att råttan är ett skadedjur som bara äter rester och det blir en ganska stenhård koppling till vårt budskap. Sen har vi många roliga referenser till mat i våra låtar. 

Enligt er hemsida har ni gjort totalt 270 livespelningar. Tre stycken gig står dock med som inställda på grund av ”benbrott”. Vad handlar det om? 

Moa: – När Nora fyllde 18 hade vi släktkalas hemma och Nora fick idén om att hon ville ut på krogen. Vi hetsade i oss lite Minttu på väg in mot stan sen när vi skulle på efterfest var det en av mina kompisar som klättrade upp på en container och jag tänkte att jag kunde göra det samma, men det kunde jag inte. Jag bröt handen på två ställen. Jag fick inte bara gips utan sex skruvar i armen. De sa att jag inte skulle kunna spela gitarr igen. Det var en mörk period i mitt liv. Men, look at me now.

Nora: – Jag missade ett nationellt prov för att jag stannade hemma och tröstade Moa. 

Foto: Jan-Erik Lindkvist

Trots läkarnas uttalande om att den musikaliska karriären skulle få sig ett rejält hack repade sig Moa och har sedan dess gjort en rad spelningar. Mer lär det bli så länge inte den rådande pandemin sätter stopp. Bandet är bokade till Sweden Rock Festival 2020 där giganter som Guns N’ Roses, Volbeat och In Flames headlinar. 

Mimi: – Vi ska spela på scenen rockklassiker under torsdagen, förhoppningsvis krockar det inte med Unleash The Archers – det är typ det enda bandet jag vill se. Jag lyssnar på ”Northwest Passage” varje dag. 

”Förra gången vi spelade på Sweden Rock spelade vi klockan halv två på eftermiddagen”

Moa: – Generellt vill man ju ha en sen tid när man spelar men just på festivaler spelar de största banden sist på kvällen, och man vill ju inte krocka med dem. Förra gången vi spelade på Sweden Rock spelade vi klockan halv två på eftermiddagen och det var skitbra. Vi var först besvikna på den tiden men sen visade det sig att vi krockade med Children of Bodom, alla som inte gillade dödsmetal såg oss istället. Det blev asbra. 

Förutom själva spelningen på årets upplaga av Sweden Rock är Browsing Collection med och leder Sweden Rock Kollo som för tredje året i rad anordnas för unga tjejer mellan 13 och 17 år. Den delen kräver dock ett helt eget reportage som förmodligen kommer närmare sommaren. Fram till dess får vi hålla till godo med en glödhet Cyber Space Buffet som släpps fredagen den 27 mars.