Tredje gången gillt för Subkultfestivalen

Alice In Videoland. Foto: Niklas Gustavsson, Rockfoto.nu

Festivalsommaren är nu i full gång. Nästa vecka är det dags för tredje upplagan av Subkultfestivalen. Den Trollhättanbaserade festivalen, med målet att plocka upp stafettpinnen från Arvika, har vuxit i snabbt tempo och satsar ännu större i sommar.

I år kommer fler internationellt erkända, alternativa, elektroniska och gotiska storheter till Trollhättans Folkpark. Bland annat står Suicide Commando, Marsheaux, Empathy Test, Noisuf-X, NZ och Freakangel på schemat. Bland de svenska namnen hittar vi till exempel Alice in Videoland, Karin Park, Priest, The Exploding Boy och (HYMN-favoriterna) The Guilt. Nytt för i år är även ett dansant inslag med bitpop och psytrance. HYMN kollade läget med grundaren och festivalgeneralen Mirre Sennehed.

Det går att urskilja tre tydliga inriktningar i årets line-up. Förutom synth och goth blir det även en del bitpop och psytrance. Vad ligger bakom det sistnämnda”nytillskottet”?

– Vi har länge velat inkludera fler elektroniska genrer. Arvikafestivalen är ju något av en ledstjärna för oss och den festivalen hade en liknande bredd. Men det är svårt att vara för bred från början och man måste prova vad som funkar bäst att kombinera så vi kör ett ”testår” med de nya genrerna bitpop och psytrance.

Dunderpatrullen. Foto: Amanda Björk, Rockfoto.nu

Annars känns ju till exempel Dunderpatrullen som en väldigt typisk Emmaboda-bokning. Var Emmabodafestivalens beslut att lägga ner (som inte uppföljdes) något som påverkade?

– Självklart påverkas vi av omvärlden och av vad andra festivaler gör. Vi tyckte det var väldigt synd när Emmaboda beslutade att lägga ner och ville välkomna deras besökare till oss. Nu är vi dock glada att Emmabodafestivalen faktiskt inte lades ner då den är en viktig del av festival-Sverige. Nu kan man ju åka både till oss och till Emmaboda! Men vi hade redan tidigare planerat att inkludera mer bitpop och psytrance i vår lineup.

I år ser vi även fler stora internationella namn än tidigare. Vad ligger bakom det?

– Vi vill alltid locka besökare från andra länder att besöka Sverige och Trollhättan och det gör man bäst genom internationella artister. Det är något vi har gjort redan från första början och vi är stolta att ha så många internationella gäster. Och genom att blanda lokala band med större akter skapar vi nya förutsättningar till utveckling och förnyelse inom de subkulturella scenerna i Sverige.

Suicide Commando. Foto: Tommy Södergren, Rockfoto.nu

Hur var responsen efter festival nummer två som ägde rum ifjol?

– Magisk! Vi blev bland annat lovordade av självaste Fredrik Strage i Dagens Nyheter och Festivalpodden gjorde ett helt reportage om oss. Och sådana spontana hyllningar gör oss så glada. Vi fick mycket positiv respons från besökarna och även om vädret inte är något man kan rå för, så gör solsken massor för festivalkänslan. Första året regnade bort, men andra året fick vi verkligen till ”känslan” på festivalen och alla hade väldigt kul. Det tror vi leder till att vi växer under det tredje året.

”Vi fick mycket positiv respons från besökarna och även om vädret inte är något man kan rå för, så gör solsken massor för festivalkänslan”

Är det någon av årets bokningar som ni själva är särskilt peppade på?

– Vi i ledningen hinner sällan se några band då vi jobbar väldigt hårt men vi försöker ändå besöka så många vi kan och få en glimt av de flesta. Personligen är jag väldigt sugen på Priest, Pink Milk och Empathy Test.

Vad ser ni annars mest fram emot inför årets festival?

– Den där ”tredje gången gillt”-känslan då vi lärt oss väldigt mycket under de två första åren och nu äntligen fått till det upplägg på festivalen som vi kämpat för. Med andra ord kan besökarna räkna med många förbättringar i år både på campingen och festivalområdet. Till exempel har vi nu serveringstillstånd över hela festivalområdet och inte bara i ett inhägnat område.

Ladda upp med vår feta Subkult-playlist!

Subkultfestivalen äger rum den 15 till 16 juni i Folkets Park i Trollhättan.