Subkultfestivalen tar över stafettpinnen från Arvika

subk(1)

Festivaldöd är ett okänt begrepp för Mirre Sennehed, Eddie Wheeler och Richard Selin som i sommar presenterar nystartade Subkultfestivalen. Första upplagan av festivalen med ambitionen att plocka upp stafettpinnen från Arvikafestivalen äger rum i Trollhättan den 12 – 13 augusti.

På affischen ser vi namnkunniga mörkermän som Tiamat och Then Comes Silence, svenska synthstorheterna Wulfband och Agent Side Grinder – men inte minst en lång rad spännande nykomlingar som Rein, The Operating Tracks, Agent blå, Me the Tiger, Lava Bangs med flera.

Anton Lindskog ställde några frågor till Mirre Sennehed.

Vilka är ni som har startat Subkultfestivalen?

– Vi är en projektgrupp med tre projektledare som driver festivalen. Alla tillhör Kulturföreningen Subvox som har sitt säte i Göteborg. Jag studerade tidigare till projektledare på Event Marketing och managementutbildningen på Lindholmen och började då skriva på en projektplan för en ny kulturfestival. Efter det har Eddie Wheeler som studerar samma utbildning börjat jobba med projektet och även Richard Selin som läser till internationell kulturprojektledare på Kulturverkstan.

Ni är alla baserade i Göteborg. Hur hamnade Subkultfestivalen i Trollhättan?

– Göteborg är en storstad som redan har stora festivaler och kulturkalas. Men också för att vi inspireras av det gamla sättet att arrangera festivaler med camping och sådant är enklare att lösa i en mindre stad. Så vi kontaktade olika kommuner och Trollhättan var den stad som nappade på vår idé och gav oss rätt förutsättningar.

”Många har saknat en årlig mötesplats för subkulturella och normöverskridande intressen”

Vilket hål i festival-Sverige kommer Subkultfestivalen att fylla?

– Arvikafestivalen lämnade ett stort hål efter sig när den gick i graven. Sedan dess har det inte funnits någon liknande festival med samma kapacitet. Jag väntade länge på att någon skulle ta upp stafettpinnen som Arvika tappade. När det inte hände fick jag ta initiativet själv.

– Vi har hämtat mycket inspiration från Arvikafestivalens blandning av olika genrer och stilar. Men också av tyska festivalen Wave Gotik Treffen som årligen förvandlar hela Leipzig till en mötesplats för olika subkulturer. Vi vet att många har saknat en årlig mötesplats för subkulturella och normöverskridande intressen sedan Arvika gick i konkurs och hoppas att med tiden kunna bygga upp en liknande – förhoppningsvis ännu bättre – mötesplats.

En stor del av line-upen består av relativt nya ”up and coming” akter. Programmet är anmärkningsvärt ”nostalgibefriat” om man jämför med många andra sommarfestivaler. Är det ett medvetet drag?

– Både ja och nej. Vi vill lyfta fram nya, lovande artister men det är främst subkultur som är vår inriktning. Som ny festival tänker vi långsiktigt och vill inte ta de onödiga finansiella risker som det kan innebära att boka ”för stora” akter under första året. Tack vare bidrag från bland annat Kulturrådet och Kultur Ungdom och sponsring från ljud och ljusfirmorna Qtech och Nzone har vi haft möjlighet att boka några mer välkända aktörer. Senast i förra veckan släppte vi till exempel Tiamat.

Har ni någon drömbokning om ni får fantisera fritt?

– Självklart har vi det. Vi drömmer om att boka många stora band i framtiden: The Cure, Nine Inch Nails och The Prodigy med flera. Men vi vill också boka konstnärer som kan ställa ut på festivalen, coola showartister och teaterföreställningar. Vårt fokus är inte enbart musik.

Vem bör ta sig till Subkultfestivalen och varför?

– Alla som tycker det är en komplimang att bli kallad för ett ”freak”, haha! De som gillade Arvikafestivalen kommer med all sannolikhet att gilla Subkultfestivalen. Men det viktigaste är tillgänglighet och ett öppet sinne. Vem som helst kan besöka vår festival och vara sig själv oavsett hur man klär sig eller vem man älskar.

Subkultfestivalen har en egen låt: ”Push It” av Eddie Wheeler. Lyssna här:

Läs mer om festivalen på Facebook och hemsidan.