Thurston Moore – Rock ’n’ Roll Consciousness

Att kalla smått ikoniske Thurston Moore för musikalisk kameleont är ingen överdrift. I början av 80-talet bildade han och Kim Gordon legendariska Sonic Youth och lade en stor del av grunden till postpunken och senare även till grungen. Under de tre årtionden som passerat sedan dess har han lätt och ledigt rört sig inom i princip varenda rockgenre som finns och gjort helt naturliga avstickare till bland annat jazz och black metal.

Det är därför ingen större överraskning att hans femte soloplatta inleds med spretiga – och tolv minuter långa – ”Exalted” som går från postrock till drone, svänger av mot en nästan Cathedral-liknande krautrockvers och till sist landar i postrockplock igen. Utan att det känns det minsta konstigt, ska tilläggas.

Rock ’n’ Roll Consciousness är i alla avseenden större än sina fyra föregångare. Gitarrer har alltid varit en stor del av Moores musik, men här är de än mer dominerande. Den relativt poppiga tillgängligheten är nästan helt borta och Thurston Moore tycks på samma gång både mer fokuserad och friare. Emellanåt känns det inte bara som att det är högre i tak, utan som att taket helt enkelt har blåst av.

Rytmsektionen, bestående av basisten Debbie Googe (My Bloody Valentine) och slagverkaren Steve Shelley (ex-Sonic Youth, Sun Kil Moon), hörs rejält, vilket är ett stort plus. Det ger en stabil grund som låter Thurston och andregitarristen James Sedwards (Nøught) ta ut svängarna rejält när de vill.

Det mest avskalade – och därför också det mest utstickande – numret ”Smoke of Dreams” låter som något Kurt Cobain skulle kunnat koka ihop med Michael Stipe.

På det hela taget är Rock ’n’ Roll Consciousness är utmärkt platta som osar kreativ frihet och samspelthet. Några dåliga spår finns inte och trots den tilltagna speltiden känns de aldrig för långa. Att Thurston Moore bara är drygt ett år från att fylla 60 år märks inte ett dugg.

Om skivan tilltalar en helt ny publik är väl mer tveksamt, men för de redan frälsta är det här tveklöst ett riktigt guldkorn i Floridasonens digra katalog.

[Caroline/Universal, 28 april]

8