Dave Hause – Bury Me In Philly

Dave Hause är en del av The Gaslight Anthem-familjen. Åtminstone var det så jag upptäckte honom och hans musik. Han blev namedroppad i någon intervju med Brian Fallon och det var så Hause kom in i mitt liv. Att de var vänner förstod jag inte förrän långt senare, inte minst när jag upptäckte att han figurerade som skådespelare i videon till Gaslights ”Bring It On”.

Fyra år har passerat sedan det senaste albumet Devour (2013), och för sex dagar sedan kom Bury Me In Philly.

Det finns få sångare som kan få det att låta så lätt som Dave Hause. Hela kitet har känslan. Rösten, melodierna, arren. Texterna känns självklara, som de alltid funnits där. Jag behöver inte vara det minsta orolig när det kommer till den här sångaren. Det är jag inte heller när jag börjar lyssna.

”With You” som öppnar skivan letar sig in i öronen, utan att det skaver någonstans. Det går smooth, på alla cylindrar. Och när refrängen kommer blir det en sån där låt man vill ha i lurarna när man går på någon gata och våren precis har kommit till stan.

Lätta, raka melodislingor som utgörs av en gitarr blir min följeslagare genom plattan. Tempot håller en jämn nivå och det är inte förrän i ”Wild Love” som det skruvas ner betydligt. En akustisk gitarr tar plats och Hause levererar textrader som bränner mot huden.

”The Flinch” och ”Shaky Jesus” hamnar också snabbt på listan bland favoriter. Visst kan man säga att det musikaliskt ligger nära Gaslight, men med en något snällare och lenare approach. Långt ifrån det punkband han först spelade i under mitten av 90-talet.

Bury Me In Philly är en okonstlad och clean skiva. Inget oväntat händer egentligen. Den är stöpt i en Philly-sångares form, där titeln blir något stabilt att stå på. Och det är just så det ska vara med Dave Hause.

[Rise Records, 3 februari]

6