Virke – II

Virkes första album var tänkt som ett soundtrack till en film om att växa upp i Hovsjö under det tidiga 80-talet och grundade sig i ett funnet svartvitt fotografi föreställande en ung flicka stående i förorten.

På baksidan av omslaget till II ses en stiliserad luftballong, som när den tar höjd krymper betongytorna och ett nytt perspektiv visar ett lapptäcke av färgade fält. Destinationen är okänd, men Billie Lindahl, Rickard Jäverling och Henrik von Euler hintar i presstexten att musiken på II är ”för okända civilisationer”, och när djungelrytmerna på avslutande ”Proxima totem” klingat ut känns det som vi hamnat en bra bit bort från Hovsjö.

Innan dess har Virke tagit oss med på en vindlande färd där drömska melodier spelade på mellotron och barytongitarr stiger fram ur en organisk och dubbig grund.

”Vad ska bevaras” och ”Vid bergens fötter” känns utmärkande för Virke med en stark filmisk känsla och där de hårda kanterna rundas av för att inte bli för vassa.

Kyla dominerar den gnistrande ”Ett frö i Antarktis” som inleds av ringande toner från en elektrisk tampura, spelad av Andreas Tilliander, medan exotisk hetta råder i ”En ny grön värld”, en alldeles för kort låt som för övrigt låter som den tar vid där Kraftwerks ”Ananas symphonie” slutar.

[Flora & Fauna, 30/3]

8