Shindig Festival vill skapa en ny tradition på Sveriges nationaldag

Foto: Kristoffer Nilsson

Jag upplever det som att vi börjar få lite distans till pandemin. Den är i allra högsta grad fortfarande en del av våra liv, men paniken är sedan länge borta. Det är bra.

Jag var ute på restauranger regelbundet under hela pandemin och såvitt jag vet har jag aldrig haft covid. Det gick utmärkt att hålla avstånd och pubar och restauranger upplevde jag aldrig som särskilt farliga miljöer. Under vissa perioder fick man även uppleva livemusik med restriktioner och då var jag snabbt med, både i Sverige och Danmark.

Men trots de märkliga tider som rådde fanns det människor som skapade nya plattformar för kultur och musik. En av dessa är Shindig som, så fort det fanns möjlighet, arrangerade söndagsklubb på Fyrens Ölkafé i Göteborg. Jag hade förmånen att få prata med Anne Norén, Matilda Sjöström och Joakim Fritzner, som står bakom klubben, inför Klubb Shindig under hösten 2020 och nu är det dags för Shindig Festival. Det gjorde mig väldigt nyfiken så jag kontaktade Anne och bokade ett möte. Vi träffas på Fyrens Ölkafé en tidig kväll i maj och alla tre är på plats.

Ni startade Shindig mitt under pandemin och hur har det gått sedan dess?

– Ja, vi var modiga som började då, inleder Anne. Vi kunde arrangera musikkvällar för max 50 personer, men kulturen behövde leva. Alla mådde dåligt av pandemin.

Matilda fyller snabbt i att det blev väldigt intimt och nära mellan artister och publik. Det blev genuint direkt.

– Jag arbetade mycket med ljudet i början, minns Joakim, men nu finns det en ljudtekniker anställd (Johan Holm, min anm.) så det gör jag inte alls längre. Vi är ett litet band och alla sköter sig utmärkt, säger han med ett leende.

Trion kring Shindig har tydliga roller och de har vuxit in tydligare i rollerna över tiden. Joakim är kapellmästaren och sköter det musikaliska, Matilda är den konstnärliga ledaren medan Anne är i arrangörsrollen med allt vad det innebär.     

Nu är det dags för Shindig Festival. Vad kan ni berätta om den?

– Anne har velat göra festival länge, men jag har sagt nej, säger Matilda. Men nu när vi fick möjlighet att göra en festival en dag var det annorlunda.

”Nu när vi fick möjlighet att göra en festival en dag var det annorlunda”

– Vi kör en festivaldag den 6 juni. Det känns roligt att kunna bredda det till ett större rum och nå en ännu större publik. Det handlar om mångfald, fortsätter Anne.

– Vem har traditioner på Nationaldagen, undrar Matilda? Det är perfekt att starta en tradition den dagen. Vi gör den dagen roligare, säger hon med ett leende.

Shindig Festival äger rum på Café Hängmattan istället för Fyrens Ölkafé där ni alltid varit tidigare, varför då?

– Det beror främst på att Bengans skivaffär är öppen under eftermiddagen och det är svårt med live då. Vi börjar redan klockan 14:00, säger Matilda.

Ni satsar på två scener, en inomhus och en ute, vad skiljer sig på dessa?

– Det blir band inomhus och lite mindre grejer ute. Vi kommer till exempel att ha bingo ute, men DJ:s både inne och ute, berättar Anne, och kidsen har gott om utrymme att leka.

– Det handlar även om riggning, påpekar Matilda. När den ena scenen är aktiv riggar vi på den andra.

Press

Vad kan ni berätta om er line-up?

– Husbandet Ljudgården (Joakim Fritzner, Ebba Nilsson, Malin Almgren och Matilda Sjöström) kommer att få besök av både Mathilda Brink och Songs of Boda. Båda kompar sig själva så vi kan bygga upp det därifrån, säger Joakim. Det är klippt och skuret för detta. 

– Sedan har vi ett samarbete med Robin Havbring på Kultur & Ungdom, berättar Anne. Sabina Högdahl kommer att spela och kvällen avslutas med punkbandet Poppets. Festivalen är slut 22:30 och vi vill skapa ett tryggt och jämlikt rum.              

”Vi arbetar mycket med detta ideellt, men vi får stöd från Kulturrådet”

Och allt detta är gratis för besökare?

– Ja, det är gratis entré, säger Anne snabbt. Vi arbetar mycket med detta ideellt, men vi får stöd från Kulturrådet och det gör det möjligt att vi kan betala artisterna.

– Det finns en uppfattning om att det finns massor av pengar bakom, men det finns det inte, poängterar Matilda. Vi vill betala artisterna så bra som möjligt.

— Vi tre lever från samma hjärta från olika håll, det mänskliga mötet, säger Anne med ett leende.

Det blir slutorden och vi tar en kort promenad ut på Stigbergstorget. Det är en solig kväll och träden på torget lyser ljusgröna mot den delvis ljusblå himlen. Jag funderar på hur otroligt bra det är att skapa en klubb utifrån en tydlig värdegrund, särskilt när det bland annat rör sig om mångfald, jämlikhet och tillgänglighet. Samtidigt kretsar mycket kring musiken. Människorna bakom Shindig är värda allt beröm som finns och jag ser redan fram emot att fira Nationaldag på Shindig Festival.

Du hittar mer info om festivalen här.