VIDEOPREMIÄR: FILT – ”Sågmyra: Prolog”

Foto: Simon Lussi

Jens Andersson, producent och keybordist i The Ark ligger bakom det semielektroniska ambientprojektet FILT. HYMN har nöjet att premiärvisa första videon från Över frusen vän, ett album som hittade sin form tack vare ett par olyckliga omständigheter;

– Efter att ha fått tinnitus efter en turné 2010 har mitt lyssnande förändrats och jag har experimenterat med frekvenser och filter för att försöka hitta den ultimata lyssnarupplevelsen för mig utan att det gör ont eller piper i öronen efter att jag lyssnat på musiken. Jag har försökt få fram en varm och mjuk ljudbild utan att för den skull tappa bort spänningen i musiken, säger Jens i ett pressmeddelande.

Sedan kom som vi alla vet pandemin och uppdrag och turnerande sköts på framtiden. Det fanns nu tid och lust att spela in egen musik, men också att ta in musiker med annan bakgrund än den egna. Dragspelsvirtuosen Lelo Nika, den syrianska violinisten Amir Tarabolsy och Reza Shayesteh på persisk santoor, för att nämna några.

Om ambient i sin tillblivelse som musikgenre var en del av och starkt influerad av den elektroniska musikens framväxt kan man beskriva FILT som modern, samtida ambient. Det elektroniska är närvarande, men inte som huvudelementet, utan som en del av väven. Istället tillåts en flora av ljud och instrument, melodier och rytmer i ljudmattan. De dyker omärkbart upp, flyter med, försvinner.

Titeln på stycket: ”Sågmyra; Prolog” är svår att inte associera till Jan Johanssons ”Visa från Utanmyra”. Och visst är det både jazzigt, nordiskt och svårmodigt, precis som Johansson. Så vad skulle passa bättre i bild än en isdansare i ett fruset, nordiskt landskap.

TITTA PÅ VIDEON NEDAN!