5 låtar: Svart Ridå

Press

Duon Svart Ridå bestående av Moa Svanström och Tuva Gustavsson – släpper debut-EP:n 18 minuter av ditt liv den 13 maj. Och på denna skiva hittas bland annat aktuella singeln ”Hjärta”. Idag gästar Moa och Tuva vårt format 5 låtar.

Årets bästa låt: 

bob hund – ”Skräck eller lycka?”. Ironiskt nog är årets hittills bästa låt inte bara en låt som skrevs för flera år sedan utan en som av något skäl blivit bortvald. bob hunds senaste album Det allra näst bästa innehåller gamla låtar och idéer som tidigare inte platsat på någon skiva, men som nu får en ny chans. I just “Skräck eller lycka?” kan man höra lite likheter med “Ner på jorden” från Stenåldern kan börja, kanske kan man anta att de från början var en och samma låt? I vilket fall är det två otroligt bra låtar. Det kanske är vår förkärlek till episka outron som gör att vi väljer “Skräck eller lycka?”, men den har också något väldigt innerligt och ärligt i sin känsla, som bob hunds låtar alltid tycks ha.

En låt som alltid får en på bra humör:

Tom Misch – ”What Kinda Music”. ”What Kinda Music” med tom Misch är en sådan låt som får en att vilja springa rakt ut på ett fält och aldrig stanna eller se sig om. Fly iväg från allt du känner och har känt men samtidigt blir det raka motsatsen. Är det inte någonting befriande med det? Vår relation till denna låten är något dubbelsidig. Den har ett mörker men det är också det som gör den så himla bra. Vi har alltid haft en tendens att dras till musik med mörker. Deppiga och melankoliska låtar är också de låtar som kan få dig att må som bäst. De får dig i alla fall att känna saker, det blir lika smärtsamt att lyssna som det blir befriande.

Denna låt skapar alltid bra stämning: 

New Order – ”Dreams Never End”. Det bara är någonting med den här låten som får livet att känns så jävla bra. Just vad är svårare att sätta ord på, men det spelar ingen roll. Det finns en grej som vi alla säkert gör, man tittar ut genom fönstret och föreställer sig att man är med i en film, i detta fallet mer specifikt en lökig highschool-film eller något i den stilen – denna låten gör precis det!

En låt som håller över tid:

Nina Simone – ”Wild Is The Wind”. Vi tänker på låten ”Wild Is The Wind” med Nina Simone. En helt otrolig tolkning av en otrolig sångerska som aldrig kommer att gå ur tiden. Första gången vi hörde låten satt vi i Tuvas barndomshems vardagsrum. Vi glömde bort tid och rum och slukades helt in i musiken och stämningen som den förmedlar. Det råa och äkta uttrycket är något som sångerskan och pianisten Nina Simone alltid lyckas överrumpla en med. Det är svårt att hitta någon med samma närvaro och passion för musiken som hon hade, vilket märktes i allt hon gjorde. Nina gillade aldrig att bli satt i ett visst fack när det kom till vilken sorts musiker hon var istället utvecklade hon en egen stil och approach till musiken som vi tycker är så jävla bra helt enkelt.

En låt som symboliserar Svart Ridå:

Kent – ”Det finns inga ord”. Väldigt svår fråga att svara på. Vi kan inte riktigt säga en låt som fullt ut definierar Svart Ridå, så vi väljer därför en låt som istället symboliserar vår relation till varandra och till musik i sig. ”Det finns inga ord” av Kent är en sådan låt som när vi hörde den för första gång satte ton på våra känslor för varandra.