”Hey Joe” – historien om en mystisk låt

Vissa låtar är för alltid inskrivna i rockmusikhistorien, men trots att miljarder människor känner till låtarna kan det ändå finnas ganska stor mystik kring dem. En sådan låt är ”Hey Joe”. Vem skrev låten? Ingen vet nog säkert, men det var Billy Roberts som fick copyright i USA 1962. Idag för 55 år sedan släppte Jimi Hendrix Experience ”Hey Joe” som debutsingel och resten är ett stort stycke musikhistoria. 

Den tidigare basisten i The AnimalsChas Chandler, ”upptäckte” Jimi Hendrix i New York och tog med honom till London. I oktober 1966 spelade Jimi Hendrix Experience in ”Hey Joe” och den släpptes två månader senare. Det blev succé och singeln, med ”Stone Free” som B-sida, nådde sjätteplatsen på singellistan i England. Det var Polydor som släppte och Chas Chandler som producerade. Den var aldrig med på debutalbumet Are You Experienced i England, men var med på den amerikanska utgåvan.

Billy Roberts eller Niela Horn? – det är en av frågorna. Billy Roberts fick låten registrerad, men hans dåvarande flickvän Niela Horn skrev troligen ”Baby, Please Don’t Go to Town” tidigare och man behöver nog inte vara särskilt musikalisk för att uppfatta likheterna. Det kan även vara så att låten egentligen är skriven långt tidigare än 1960-talet. Hur det egentligen ligger till lär vi nog aldrig få reda på.  

Här är Niela Horns (senare Niela Miller) ”Baby, Please Don’t Go to Town”

Här är Billy Roberts version av ”Hey Joe”.

”Hey Joe” blev en låt som flera band i främst Kalifornien gjorde framgångsrika covers av i mitten av 1960-talet. Garagerockbandet The Leaves spelade in och släppte låten tre gånger. Tredje gången gillt kan man säga för den versionen tog sig in på singellistan Billboard Hot 100 i maj 1966 och nådde som högst 31-platsen. Det är faktiskt den högsta listplacering på Billboard någon version av ”Hey Joe” nått. The Leaves tredje version är grym!

En annan underbar version, som jag ofta glömmer bort, är Loves tolkning som finns på debutalbumet Love. Plattan spelades in i januari 1966 och släpptes av Elektra i mars samma år. Jag älskar Arthur Lees sång.

The Byrds slog igenom med buller och brak 1965 med Bob Dylan-covern ”Mr. Tambourine Man” och på bandets tredje album Fifth Dimension (1966) hittas deras version av ”Hey Joe”. Jag har för mig att jag har läst någonstans att det var The Byrds som tipsade The Leaves om ”Hey Joe”. 

Det är lätt att tro att det var Jimi Hendrix som drog ned tempot och skapade en helt ny version av ”Hey Joe”, men så lär det inte ha varit. Det var Tim Rose som gjorde det 1966 och det sägs att Chas Chandler hörde även Tim Rose live i New York och senare ville att Hendrix skulle spela in ”Hey Joe”. Här är, hur som helst, Tim Rose version. 

I juni 1967 hölls Monterey Pop Festival i Kalifornien och självklart spelades ”Hey Joe” under festivalen. Inte bara en gång, utan två gånger, av två olika artister. Först ut var The Byrds lördagen den 17 juni och presentationen är en väldigt kort version av en del av denna text.

Söndagen den 18 juni var det dags för Jimi Hendrix att skriva in sig i historieböckerna med sin legendariska konsert och ”Hey Joe” framfördes grymt bra. 

Jimi Hendrix studioversion av ”Hey Joe” har spelats ungefär 205 miljoner gånger på Spotify och Rolling Stone Magazine placerade låten på plats 201 på listan över The 500 Greatest Songs of All Time 2010. Jag tror att jag har hört ett 40-tal olika liveversioner av ”Hey Joe” med Jimi Hendrix och alla är unika. Här är en favorit från Winterland i San Francisco under Hendrix andra Nordamerikaturné. Det blir aldrig bättre än så här.